Babák: Zvýšení DPH nebylo třeba, Kalousek mohl využít rezervy rozpočtu

23.11.2012 7:20

Kroky Ministerstva financí v čele s Miroslavem Kalouskem jsou čím dál více nepochopitelné.

Babák: Zvýšení DPH nebylo třeba, Kalousek mohl využít rezervy rozpočtu
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Stávající vládní návrh rozpočtu nabízí rezervy minimalně ve výši 17 miliard korun, které by bohatě pokryly plánovaný příjem ze zvýšené DPH. Neopodstatněný krok Vlády, zvýšení DPH, ovlivní negativně českou ekonomiku, neboť jediným následkem bude navýšení cen základních potravin a léků a tvrdý zásah do již tak prázdných peněženek daňových poplatníků.

„Návrh vládního rozpočtu dává za pravdu mému tvrzení, že DPH nebylo třeba zvyšovat. Ministr financí Kalousek nevyužívá zhruba 15 miliard volných finančních prostředků v kapitole „Dluhová služba“ a čerpá z ní do výdajů státu pouze 2 miliardy. Stejně tak se tomu děje i v případě Lesů ČR, kde z možných minimálně 10 miliard využívá pouze 6,“ uvádí Michal Babák, ekonomický specialista Věcí veřejných a upřesňuje, že pokud by ministr Kalousek zvýšil čerpání z Lesů ČR o 4 miliardy korun a ze zmíněné Dluhové kapitoly vzal zbývajících 13 miliard, pak by rázem získal oněch 17 miliard očekávaných z výběru DPH.

„Navíc jsem překvapen a zcela konsternován ze zprávy o všeobecných škrtech a tvrdých úsporách na lidech, když z rozpočtu je na první pohled jasné, že Miroslav Kalousek nejen že na byrokratickém šimlu nebude šetřit, ale naopak rozšíří jej o dvanáct stovek nových úředníků. To považuji pro občany a daňové poplatníky za zcela zdrcující zprávu,“ komentuje návrh vládního rozpočtu Michal Babák a připomíná, že samostatnou a naprosto alarmující otázkou je i nevýběr daní, kdy ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem nevybralo od roku 2007 do roku 2011 šokující částku půl bilionu korun, což je v přepočtu 49 990,-korun na každého obyvatele, včetně seniorů a kojenců.

 „Vzhledem k současné ekonomické recesi znásobené přidušenou domácí spotřebou a minimálními investicemi ze strany živnostníků a středních podnikatelů, je cesta nastolená stávajícím ministrem financí nepřijatelná, neboť návrh rozpočtu je jasným důkazem, že jednotlivá ministerstva a státní úřady odmítají šetřit a veškerou zátěž přenáší výhradně na občany a české domácnosti. Tento přístup je dlouhodobě neudržitelný a sebevražedný,“ uzavírá Babák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…