Bárta: Nevzdám se, proti lichvě budu bojovat dál

08.12.2012 17:11

V pátek koalicí schválená novela o spotřebitelském úvěru sice přináší některé nástroje v boji proti lichvářům, ale sami koaliční časem pochopí, jak moc jsou jejich „léky“ na současnou epidemii lichvy neúčinné.

Bárta: Nevzdám se, proti lichvě budu bojovat dál
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Jen připomínám, že s kolegou Michalem Babákem jsme navrhovali a budeme znovu navrhovat zastropování RPSN, úplně vyloučení možnosti rozhodčí doložky v případných sporech, což přeci jen včera schválený zákon stále částečně umožňuje. Také jsme navrhli zastropovat sankce, zohlednit finanční stav spotřebitele, zda vůbec tento bude někdy schopen peníze vrátit. Navrhli jsme též vázat úrok na lombardní sazbu ČNB, aby nemusela o všem rozhodovat vláda, jak navrhovali poslanci ČSSD.

Mnozí na plénu mluvili a budou mluvit o omezování volného trhu, že není správné mluvit dvěma smluvním stranám do toho, jak se mezi sebou domluví. Já bych tomuto názoru rád oponoval. Stále tu přibývá lidí, kteří si už nemůžou půjčit v bankách, a tak je jejich jediným řešením nebankovní půjčka, která však při tisícových i daleko vyšších sazbách RPSN při neschopnosti splácet vtáhne člověka nakonec až do exekuce.

Cílem snahy Věcí veřejných je zabránit rostoucím exekucím, které letos s největší pravděpodobností prolomí „magický“ milion. Nechci, aby kvůli půjčkám v řádu pěti tisíců korun byli s pomocí exekutorů doslova ždímáni lidé.

Je tu zjevná nerovnováha mezi právy toho, kdo půjčuje a toho, kdo si půjčuje a to chci změnit. Pokud tím bude omezen trh, bude to na úkor právě takových lichvářů. Proto budu předkládat návrh znovu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.