Bárta (VV): Hořký lék na španělskou nezaměstnanost

29.07.2012 20:20

Včera španělský statistický úřad zveřejnil počty nezaměstnaných. Ve druhém čtvrtletí vzrostla v pyrenejském státě nezaměstnanost na 24,6 % (!!!). A to je podle statistiků ještě dobrá zpráva, protože původně se očekávala nezaměstnanost ve výši 24,9 %.

Bárta (VV): Hořký lék na španělskou nezaměstnanost
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Na co tato skutečnost poukazuje? Určitě minimálně na dvě věci. Za prvé ta zřejmější. Španělská ekonomika je v recesi. Letos OECD očekává pokles o 1,6 %. Příští rok o 0,8 %. Nicméně takový pokles ekonomické aktivity (který byť je velmi nepříjemný, není nijak katastrofický), nemůže být sám o sobě příčinou tak vysoké nezaměstnanosti.

Hlavní příčinou zástupu nezaměstnaných je druhá příčina, nevhodná pracovní legislativa. Ve Španělsku je velmi obtížné propustit zaměstnance. Různé druhy částečných úvazků lze využívat jen omezeně. Jaké je pak rozhodnutí zaměstnavatele o přijetí nové pracovní síly v době tak nejistého vývoje? Zcela jednoznačné: téměř za žádnou cenu nepřijímat nové zaměstnance, protože jejich propouštění je velice obtížné.

Španělské hospodářství se dostalo do situace, z které vede velmi bolestivá cesta. Podstatně omezit ochranu trhu práce a zásadně tak zakročit proti vysoké nezaměstnanosti. Avšak to, co občané nejvíce ocení právě v době krize, je jistota zaměstnání. Uzákonění takové jistoty, jak vidíme na příkladu Španělska, však vedlo k neúnosně vysoké nezaměstnanosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce