Barták: Ministr Vondra se snaží odvést pozornost od vlastního pochybení

25.11.2011 16:47

Prohlášení bývalého vícepremiéra a ministra obrany Martina Bartáka.

Barták: Ministr Vondra se snaží odvést pozornost od vlastního pochybení
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Chtěl bych se vyjádřit k dnešnímu vyjádření ministra obrany Alexandra Vondry usnesení poslanců kontrolního výboru ve věci PPP projektu v ÚVN Praha, neboť se domnívám, že se mně - i celé vlády Jana Fischera - dokýtá a je velká škoda, že mi kontrolním výborem nebyla dána možnost projekt objasnit, resp. že si mně nebo pana expremiéra výbor nepředvolal k objasnění okolností schvalování tohoto projektu.

Musím důrazně odmítnout tvrzení, že za úhradu částky 217 mil. Kč za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů je odpovědná vláda Jana Fischera. Součástí vyjednávání s vítězem soutěže bylo sjednání doložky o tom, že pokud dojde k odstoupení od smlouvy v důsledku nesplnění odkládacích podmínek, ponese si každá strana náklady sama. Stát tedy nemusel vítězi soutěže platit ani korunu!

Arbitráž zmiňovaná novým vedením MO by bylo možno vést pouze v případě, že by od smlouvy bylo odstoupeno z jiných důvodů, než pro nesplnění odkládacích podmínek, a to se nestalo. Alespoň o tomto jsem byl svými odbornými experty ujištěn.

Je tedy pro mně záhadou, proč vedení ÚVN uzavřelo za nového vedení MO dodatek č. 2 ke smlouvě, kterým se dobrovolně zavázalo uhradit vynaložené náklady vítězi souteže, když ten se jich předtím ve smlouvě výslovně vzdal. Právě tato úhrada vynaložených nákladů tvoří drtivou většinu částky, kterou stát za projekt utratil.

Za absurdní rovněž považuji tvrzení, že prostředí, v němž byl vybrán vítěz, nebylo dostatečně konkurenční. Počet zájemců totiž nebyl nijak omezen a do souteže se mohl přihlásit každý. Jako druh zadávacího řízení byl totiž zvolen soutežní dialog.

Jsem přesvědčen, že vláda Jana Fischera měla při projednávání projektu všechny potřebné informace a rozhodla s plnou znalostí věcí. Informace podané ministrem Vondrou kontrolnímu výboru považuji za zavádějící, neboť nevýhodnost projektu byla způsobena zejména uzavřením dodatku č. 2, o němž se kontrolní výbor vůbec nezmiňuje. Jedná se zřejmě o odvrácení pozornosti od vlastního pochybení vedení MO a pokus o zbavení se odpovědnosti za jeho uzavření. Na závěr upozorňuji, že právě tento postup nového vedení MO je předmětem trestního oznámení.

ČETLI JSTE:

##PROFIL 4##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Barták

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…