Bartošek (KDU-ČSL): Při manipulaci s daty na MPSV došlo nejspíš k porušení zákona

19.02.2012 10:27

Místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku Jan Bartošek podal podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Bartošek (KDU-ČSL): Při manipulaci s daty na MPSV došlo nejspíš k porušení zákona
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Tento krok je motivován poznatky, které místopředseda lidovců Bartošek shromáždil ohledně nakládání s osobními daty klientů v systémech pro vyplácení sociálních dávek na MPSV. Podnět je podáván na základě důvodné obavy z porušení zákona 101/2000 Sb., v platném znění (dále jen zákona), v případě vyvedení informačních systémů a databází MPSV do externího subjektu (tzv. cloud). Předmětné databáze přitom obsahují osobní a citlivé údaje většiny populace České republiky.

Základem tohoto podezření je nestandardní a zřejmě i nezákonný postup, který použilo MPSV při pořízení a provozování nových informačních systémů v období roku 2011/2012.

Jan Bartošek ke svému podání uvedl: „Je jasné, že z hlediska zákona je MPSV správcem osobních údajů a citlivých údajů vedených v nových agendových systémech. Jenže provoz nových agendových systémů a uložení osobních údajů v databázích je nyní pryč z MPSV a úřadů práce a tato data byla zpřístupněna bez řádného právního ošetření privátnímu subjektu, existuje tedy důvodná obava, že nejsou splněny požadavky § 6 a § 13 zákona.“

Tento krok je již druhý právní postup v pořadí uplatněný u orgánů České republiky ve věci pravděpodobných manažerských a právních pochybení MPSV při reformě systému vyplácení sociálních dávek. Jako první podal Jan Bartošek podnět k antimonopolnímu úřadu, aby byl přešetřen podivný postup MPSV, při kterém nedošlo při zadávání nového softwaru v celkovém objemu 3,5 miliardy korun k řádnému výběrovému řízení. „Celé řízení kolem softwarových zakázek na MPSV provází stín temných pochybností,“ uvedl Bartošek, který kauzu dlouhodobě sleduje a jako dosud jediný český politik také podniká příslušné kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…