Bělobrádek (KDU-ČSL): Pokud se někam peníze dávají, někde se budou muset vzít

24.08.2011 15:12

Poslanecká iniciativa Miroslava Kalouska a Marka Bendy zmaří již vynaložené investice na domovy pro seniory.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Pokud se někam peníze dávají, někde se budou muset vzít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Ministr financí Miroslav Kalousek a poslanec Marek Benda navrhují v rámci poslanecké iniciativy zákonnou úpravu, která by znamenala, že finance z privatizace a dividendy ze státních podniků budou moci být použity na důchody. Důsledkem této novely by podle Miroslava Kalouska mělo být, že na posílení penzijního účtu by mohlo jít již v příštím roce kolem 15 miliard korun. Návrh má vláda projednávat 24. 8.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s takovým postupem a s takovou argumentací nesouhlasí: „Tyto finance nespadnou z nebe. Státní rozpočet je přeci jen jedna hromada peněz. Pokud se někam peníze dávají, někde se budou muset vzít. Konkrétně v tomto případě chce ministr Kalousek a poslanec Benda vzít prostředky Státnímu fondu rozvoje bydlení, Státnímu fondu dopravní infrastruktury a Ministerstvu práce a sociálních věcí."

Konkrétně Ministerstvo práce a sociálních věcí používalo finance z privatizace a z dividend státních podniků na podporu výstavby domovů pro seniory. „Mnoho investic by bylo zmařeno," varuje místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodává: „Velký počet projektů je v poločase a má pokračovat v roce 2012. Je pro mne nepochopitelné, že ministr Kalousek a poslanec Benda chtějí brát tam, kde peníze kvůli demografickému vývoji tragicky schází. Vysvětluje to ale, proč tento návrh je pouze poslaneckým návrhem a předkladatelé používají tuto opoziční taktiku. Miroslav Kalousek a Marek Benda se evidentně obávají standardního připomínkového řízení, a proto tento nesmysl navrhují jen jako poslaneckou iniciativu."

Více:
Jurečka (KDU-ČSL): Opoziční taktika Kalouska a Bendy

##PROFIL 3051##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…