Bělobrádek (KDU-ČSL): Proč jsem držel hladovku

03.02.2013 9:00

O zdánlivě zbytečném gestu

Bělobrádek (KDU-ČSL): Proč jsem držel hladovku
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Když začali studenti z občanských iniciativ v Jižních Čechách s jejich protestní štafetovou hladovkou za umučené a popravené oběti komunistického režimu, rozhodl jsem se je podpořit a jeden den hladovky držet symbolicky za Stanislava Broje, poslance Československé strany lidové, který patří k popraveným a umučeným, ale i k mnohým vězněným (dokonce až 14 let) představitelům křesťanské demokracie.

Mnoho lidí mi řekne: Koho dneska zajímá, co bylo?

Dnešní politik před sebou hrne agendu spojenou s aktuálními událostmi a vracet se do minulosti se už vůbec nenosí. Normální lidé se už v historii rýpat nechtějí, mají svých starostí dost. Hříchy staré padesát let se nám nabízejí v karikované podobě mediální zkratky jen tehdy, když jde o něco ve volbách – Sudeťáci, dekrety atd.

Hladovka má pro mne jednu podstatnou veřejnou funkci. Upozorňuje lidi na to, že tu není jen mlčící většina. Že je dost mladých lidí, kteří vidí v komunismu reálné nebezpečí, nikoli řešení. A to si myslím i já. Naprosto odmítám demagogické tvrzení KSČM a ČSSD, že ti, kdo protestují proti této koalici, nerespektují výsledek demokratických voleb. Výsledky voleb přece nikdo nezpochybňuje. Protest je ale namířen nikoli ná výsledek voleb,ale na povolební řešení. Voliči totiž rozhodují o výsledcích voleb, nikoli o povolebních koalicích. K těm se však vyjádřit dodatečně mohou. Je to jejich právo.

Nebo snad jen jednou za čtyři roky mohou volit a pak mlčet a mlčet?

Je nutné odpouštět, ale nesmíme zapomínat. Nejde o nějakou konkrétní paní radní, ale o princip. Extrémistické strany do vlády, a to ani na krajích, nepatří. Argument, že komunisti a neonacisti tady za posledních dvacet let nic neukradli, prostě neobstojí.

Hladovku jsem držel i přesto, že se nám zrovna loučil tiskový mluvčí, který odchází k jinému zaměstnavateli. Takže jsem seděl za švédským stolem plným dobrot - a hladověl. Ale mělo to smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bělobrádek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…