Bělobrádek: Knižní trh je před zhroucením. Snižme DPH na 5 procent

31.05.2013 21:51

Komise KDU-ČSL pro kulturu a sdělovací prostředky opětovně ostře zkritizovala míru zdanění knih a novin v České republice.

Bělobrádek: Knižní trh je před zhroucením. Snižme DPH na 5 procent
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Podle lidovců vede současné zdanění k likvidaci knihkupců a vydavatelů novin v České republice. KDU-ČSL chce proto připravit novelu zákona, který by vrátil knihy a noviny do pětiprocentní sazby DPH. 
 
„Na situaci jsme upozorňovali již před rokem. Od té doby řada vydavatelů a knihkupců skončila po letech se svým podnikáním. Situace knižního trhu je před zhroucením. Vláda by s tím měla okamžitě začít něco dělat,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 
 
Zvýšené DPH na knihy a tisk v souvislosti s penzijní reformou má mimořádně nepříznivý vliv na českou knižní produkci, na čtenářské návyky a následně i na celkovou vzdělanost celé společnosti. KDU-ČSL opakovaně upozorňuje na fakt, že podle výzkumu čtenářské gramotnosti a schopnosti využít nabyté vědomosti v praxi patří ČR v rámci zemí OECD mezi podprůměrné.
 
Nulové  DPH v Evropě 
 
Podle lidovců je nutnost chránit a podporovat vydávání knih formou nižší sazby DPH, či dokonce formou speciální výjimky, je v Evropě všeobecně sdílená. Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5-6 %. Ve čtyřiadvaceti zemích ze sedmadvaceti zemí EU není DPH na knihy vyšší než 10 % a vyšší sazba než 12 % se uplatňuje pouze v Dánsku a Bulharsku. 
 
Nulová DPH se na knihy uplatňuje ve Velké Británii, Irsku, Norsku a Chorvatsku. V osmi zemích EU (jedná se vesměs o menší a středně velké země, vědomé si nutnosti podpory národní kultury - Maďarsko, Švédsko, Řecko, Estonsko, Finsko, Litva, Rumunsko a Lotyšsko) se na knihy uplatňuje nižší DPH než na potraviny. Neběží ovšem jen o důvody ekonomické: na stole je i ochrana svobody slova a obrana před ekonomickými tlaky ze strany inzerentů a vlastníků tištěných médií.
 
Zvýšení DPH na knihy postavilo ČR do skupiny zemí s nejvyšší sazbou v Evropě. Kromě vyspělého Dánska, které vysokou daň kompenzuje velkorysým podpůrným programem knihoven, sem patří již jen Bulharsko (20 %), Albánie (20 %), Ukrajina (20 %) a Bělorusko (18 %).
 
Alexandra Alvarová
tisková mluvčí KDU-ČSL

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…