Bém: Metylalkohol pomyslně přiotrávil už i českou ekonomiku a svobodu

17.09.2012 11:35

Zákaz prodeje nápojů s větším, než dvacetiprocentním obsahem alkoholu není řešením tragické epidemie otrav metylalkoholem.

Bém: Metylalkohol pomyslně přiotrávil už i českou ekonomiku a svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Desítky mrtvých a mnohem více vážně postižených jsou alarmujícím selháním systému, který ale nápravu nesjedná tím, že donutí obchodníky a restauratéry zakrýt, či vyklidit police s alkoholem. A toto selhání je výsledkem laxnosti státu, který zjevně výrobu a prodej alkoholu nemá pod kontrolou, na což odborníci upozorňují už léta… Pokud je skutečně možné, že ti, kteří jdou na skleničku, riskují, že dostanou panáka šmrncnutého polským ostřikovačem oken, je něco velmi otráveného ve státě Českém. Není-li policie v pátrání po nebezpečném zdroji celospolečenského ohrožení velice blízko cíli, bude mít prohibice naprosto kontraproduktivní efekt v mnoha rovinách.

  1. Na podnikání v oblasti lihovarnictví, potravinářství, obchodu s potravinami, restauracích či barech a dost možná i cestovního ruchu bude mít opatření ministerstva zdravotnictví ničivý ekonomický dopad. Podle některých bleskových výzkumů přijde české pohostinství denně o 200 milionů korun. Nechci domyslet, jak to bude vypadat, pokud se naplní nejtemnější prognózy a alkohol bude muset být zlikvidován.

  2. Některé lahve s nebezpečným obsahem byly opatřeny velice zdařilými – doufejme, že falešnými – kolky Ministerstva financí. Snad by i tato instituce měla věnovat více pozornosti tomu, aby její ochranné známky plnily svůj účel a chránily nejen plátce daně…

  3. Konzumentům nebezpečného alkoholu toto opatření v požívání nezabrání, nevystraší je, ani je neodradí. Kdo se bude chtít napít, napije se a napije se čehokoli, to mohu jako adiktolog odpřísáhnout.

  4. Historie nás několikrát poučila o tom, že prohibice je živnou půdou pro černý trh s alkoholem, který neprospěje ani těm, kteří ho pijí, ani národní ekonomice. Každopádně velmi obohatí pašeráky, šmelináře a pokoutní paliče.

  5. Každý zákaz vyvolává touhu ho porušovat. Chuť se napít, když nesmím, vzroste a tím pádem logicky vzroste i spotřeba alkoholu, což by v případě České republiky, která již dost nelichotivý primát v pití něčeho ostřejšího ostatně má, bylo dost nešťastné.

  6. Kvalita ilegálně vyráběného alkoholu bude nízká a nebezpečí zdravotních následků rozhodně spíše vzroste, než poklesne.

 

Pokud Ministerstvo zdravotnictví toto opatření učinilo na základě skutečnosti, že společně s policií nebezpečný metylalkohol sprovodí ze světa v řádech dnů, snad bude eliminace zdrojů efektivní. V opačném případě způsobí jen potíže. Alkoholem promořené České společnosti jistě neuškodí, když bude pít méně. Není důvod k panice jen proto, že se nebudeme moct „zlískat“ na každém rohu. Znepokojivé jsou jiné skutečnosti.

Například to, že situace došla tak daleko a že řešení je zatím spíše kosmetické, možná i poněkud teatrální, než skutečně účinné. Nechápavé pohledy turistů, kteří mají na sobě zde zakoupená, námi hrdě nabízená trička Drinking Team CZ a nyní bezradně postávají před igelitem zabalenými, páskami obehnanými regály spíše pobaví. Obchodníkům už však jistě nepřipadá zábavné, že jim do krámů a hospod čtyřikrát za den přijde hlídka uniformovaných policistů, nebo celníků, že se zastaví i kriminálka a se závažným výrazem zkontroluje, zda nejen neprodáváte silnější alkohol, ale ani neprovokujete tím, že by se vám od něj na viditelném místě válely třeba jen prázdné, dekorativní krabice. Člověku mimoděk naskočí otázka, zda tyto složky mají dost času na to, aby obrážely nálevny a hrozily prstem, když neschováte lahve s ohnivou vodou a vyhláška Ministerstva zdravotnictví nevisí na viditelném místě. Během hodiny ve slunném nedělním odpoledni přijeli například dohlédnout na pořádek, pomáhat a chránit ke kiosku na Petříně muži zákona hned třikrát. Autem. Do parku plného psů a rodin s malými dětmi. Možná je to jen zdání, ale takové opatření se mi zdá mírně protektorátní.

Nepobaví dramatický pokles tržeb. Nepobaví rána, kterou toto opatření zasadí Praze, jako hlavnímu centru turistického ruchu.

Nepobaví velké lihovary a jejich zaměstnance, kteří do nápojů se staletou tradicí téměř jistě nepřidávají přísady, jako jsou přípravky na mytí skla.

Nepobaví ani celkem logické zamyšlení nad tím, komu vlastně zákaz pití tvrdého alkoholu ve skutečnosti prospěje? Nezvýší se třeba konzumace piva…? Nebo dovoz vína…?

Nepobaví ani poněkud viktoriánský přístup vlády, která patrně vstoupí do českých dějin pouze a jen tímto krokem

Fascinující je v tomto ohledu postup ministerstva zdravotnictví. Namísto cíleného epidemiologického šetření každého případu zvlášť a okamžitě, a to nikoliv policií nýbrž hygienickou službou, která především a hlavně nese odpovědnost za ochranu veřejného zdraví, které by nepochybně přineslo klíčové informace o tom, kde je zdroj „infekce“ či spíše problému a jistě by také umožnilo učinit rychlé intervence k prevenci dalších otrav a tím k ochraně veřejného zdraví, tak přichází ministr Heger se svojí TOP 09 s opatřením velmi, velmi pozdním a zcela iracionálně hloupě plošným, které sebou nese takové množství rizik, že tento krok není možné označit jinak, než, trochu paradoxně „hazard s veřejným zdravím“. Říkám trochu paradoxně, protože na první pohled by toto populistické a epidemiologicky nesmyslné řešení mohlo vypadat jako správný projev „tvrdé ruky“… Ministr Heger a TOP 09 nepochybně nepomohl ani českému obchodu, ani ochraně veřejného zdraví českých konzumentů levných destilátů… Je to projev absolutního dilentatismu.

Metylalkohol pomyslně přiotrávil už i českou ekonomiku a svobodu. Co však nejhůř, vybírá si daň nejvyšší – lidské životy.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bém

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …