Bobošíková Papandreovi: Slova na adresu Václava Klause jsou šokující. Omluvte se

03.09.2011 8:57

Otevřený dopis premiérovi Řecka Jorgosi Papandreovi.

Bobošíková Papandreovi: Slova na adresu Václava Klause jsou šokující. Omluvte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Vážený pane premiére,

s velkým pobouřením jsem si přečetla Vaše vyjádření ke názorům českého prezidenta Václava Klause. Pevně věříme, že svá slova na adresu prezidenta ČR odvoláte a hlavě naší země se neprodleně omluvíte.

Musím konstatovat, že já i politická strana, které mám tu čest předsedat, jsme obsahem Vašeho vyjádření nejen pobouřeni, ale přímo šokováni. Nechce se nám věřit, že nejde o omyl, o špatný překlad, či o nedorozumění. Nechce se nám věřit, že Vy jako řecký premiér nevíte nic o tom, že Václav Klaus, ve svých četných vystoupeních na mnoha prestižních konferencích a universitách po celém světě nikdy - na rozdíl od jiných řečníků - nevinil ze současné dluhové krize, která Vaši zemi postihla, jenom Řeky a Řecko. A to přesto, že byl k takovému tvrdému odsudku hospodaření Vaší země mnohdy vyzýván.

Prezident ČR vždy jasně prohlašoval, že jednou z hlavních příčin Vašich potíží je zavedení jednotné evropské měny, která Vám byla do jisté míry bruselskými unijními strukturami vnucena pod falešnými sliby zajištění hospodářské prosperity. Na to, že pravý opak bude pravdou, upozorňoval český prezident již tehdy. Ve Vámi kritizovaném rozhovoru pro jeden český deník Václav Klaus naopak hájil právo Řecka (stejně jakékoli jiné suverénní země)  zvolit si vlastní cestu svého rozvoje. To však bylo přijetím eura znemožněno, došlo k výraznému omezení státní suverenity a vlivu vlády na ekonomický vývoj, za což nyní nejvíce a nejviditelněji platí právě Řecko.

Vážený pane premiére,

jako předsedkyně politické strany, která má státní suverenitu v názvu a považuje ji za zásadní hodnotu tradiční organizace lidské společnosti, a také jako kandidátka na prezidentku ČR jsem nezvratně přesvědčena, že povinností hlavy státu je usilovat především o blaho svého státu a jeho občanů. Vy, pane premiére, jste zjevně přesvědčen, že svým občanům nejvíce prospějete podporou další unifikace Evropy, podporou projektů jako společná evropská měna, evropská ekonomická vláda, jednotná fiskální politika a další a další omezování suverenity členských států EU. Václav Klaus a spolu s ním stále více lidí je přesvědčeno o tom, že toto není cesta k ekonomické prosperitě, k demokracii a ke svobodě. Že toto je cesta přesně opačným směrem.

Obviňovat nositele těchto názorů z populistického antievropanství  je mainstreamovým příznakem neochoty a neschopnosti vážně diskutovat o současném stavu lisabonského modelu EU. Je příznakem netolerance a pokusu o umlčování jiných, než Vámi sdílených názorů. Na to jsme v ČR po 40-ti letech komunismu velmi citliví. Ostatně Vy  byste historicky měl být také.

Související:
Řecký premiér kritizuje Klause. Prý uráží Řeky tím, že pijí ouzo
Paroubek se zastal Řeků proti Klausovi. Nejsou líní. Dluhy dělá pravice

  • Česko se zaručí za Řecko. Téměř čtyřmi miliardami
  • Finanční pomoc Řecku Češi příliš nepodporují
  • Věci veřejné: Pomoc Řecku? Spíše ne
  • Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

    14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

    Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…