Březina (ČSSD): Primátor Svoboda ohrožuje dostavbu Blanky

29.01.2013 21:53

Výstavba a financování tunelového komplexu Blanka je v současné době provázena řadou kontroverzí.

Březina (ČSSD): Primátor Svoboda ohrožuje dostavbu Blanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Zásadním způsobem k tomu přispívá netransparentní a nekompetentní přístup primátora Svobody k vypořádání závazků hlavního města, které z této strategické investice vyplývají. Sociální demokraté se obávají, že přetrvávající neprůhledný způsob rozhodování může ohrozit pokračování výstavby tunelového komplexu a poškodit město i Pražany.  

Na dnešní tiskové konferenci vyjádřil Karel Březina, zastupitel za ČSSD a člen Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl. m. Prahy, znepokojení nad způsobem, jakým primátor Svoboda přistupuje k dostavbě tunelového komplexu Blanka. Do listopadu 2011 byla snaha o řádné informování Zastupitelstva hl. m. Prahy i veřejnosti o všech zásadních rozhodnutích, které s investicí souvisely. Vznikem koalice ODS a TOP 09 se však situace radikálně změnila. Primátor nejenom, že obchází Zastupitelstvo hl. m. Prahy, ale důležitá rozhodnutí nepředkládá ani svým kolegům v Radě hl. m. Prahy. V květnu 2012 tak ředitel Odboru městského investora podepsal na pokyn primátora dodatky ke smlouvě se zhotovitelem stavby, aniž by byly projednány v Radě hl. m. Prahy. „Jelikož většina materiálů předkládaných primátorem je neveřejná, nemáme možnost se s jejich obsahem seznámit. Přitom jde o zásadní záležitosti, které mohou vést k prodražení stavby nebo k posunutí termínu spuštění zkušebního provozu. Jsem přesvědčen, že tyto informace by měly být dány k dispozici zastupitelům i veřejnosti,“ řekl Karel Březina.

Především laxní přístup primátora Svobody a Odboru městského investora, na jehož činnost primátor dohlíží, k financování výstavby může vyústit v zásadní komplikace pro další pokračování výstavby. Podle dostupných informací totiž nedochází od května 2012 k proplácení faktur. V prosinci 2012 tak dluh vůči dodavatelům činil 1,5 miliardy Kč. „Je zřejmé, že primátor Svoboda si neví s celou záležitostí rady. Vytváří tak riziko, že dojde k zastavení a zakonzervování stavby, které samo o sobě bude stát město dalších 600 milionů korun. Hlavnímu městu také hrozí sankce za pozdní úhradu vystavených faktur,“  sdělil Karel Březina. Odpovědí na situaci, kterou současné vedení magistrátu v uplynulém roce vytvořilo, má být poskytnutí společnosti Metrostav zálohy v celkové částce 2,5 miliard korun. Návrh na toto řešení byl předložen primátorem Svobodou Radě hl. m. Prahy, která jej 18.12.2012 odsouhlasila. „Vyplacením zálohy v takovéto výši se Rada vystavuje riziku, že poruší zákon o veřejných zakázkách. Nelze také vyloučit, že záloha může být považována za zakázanou veřejnou podporu. Místo rychlého vyřešení problému, který je v tuto chvíli především na straně Odboru městského investora, jenž není schopen kontrolovat Metrostavem vystavené faktury a proplácet je, vytváří koalice riskantní finanční schéma, které může hlavní město pouze poškodit,“ zdůraznil Karel Březina. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.