ČSSD: Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k nedořešeným závažným kauzám vládní koalice

08.09.2011 22:26

Poslanci sociální demokracie budou v krátké době iniciovat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na které budou požadovat informace od předsedy vlády Petra Nečase a dalších členů vlády k závažným kauzám, podezřením a aférám, spojeným se současnou vládní koalicí.

ČSSD: Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k nedořešeným závažným kauzám vládní koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

ČSSD navrhne do programu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny tyto čtyři body:

Informaci ministra obrany Alexandra Vondry o podezřelých okolnostech nákupu transportních letadel CASA. Miliardové ztráty a korupční podezření, které tuto zakázku provází a které jsou spojeny s vládou Mirka Topolánka a ministrem Bartákem, není možné dle taktiky současné koalice promlčet či se tvářit, že se nic nestalo. Česká armáda podle veřejných zdrojů pořídila tyto letouny v době Topolánkovy vlády dvakrát dráž, než jiný stát NATO Portugalsko. Uvedení letounů do armádního provozu navíc provází další komplikace. ČSSD chce jasnou informaci, jaká opatření v této věci ministr obrany udělal a jakým způsobem vyvodil odpovědnost vůči těm, kdo se na transakci podíleli.

Stanovisko předsedy vlády Petra Nečase k podezřením, týkajícím se majetkových poměrů bývalého ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka. Bývalý ministr dopravy Topolánkovy vlády, jehož tehdejší společnost Viamont za dobu jeho veřejné funkce získala miliardové tendry v rámci resortu dopravy, dosud nedokázal transparentně a jednoznačně vysvětlit nejasnosti ve svých majetkových poměrech a vyvstávají tak podezře ní z možné korupce a střetu zájmů. Petr Nečas byl členem stejné vlády, jako Aleš Řebíček a Řebíčka za jeho počínání veřejně nekritizoval. Nyní by měl vysvětlit, jakým způsobem bude vláda tzv. „boje proti korupci" řešit náhlé zbohatnutí bývalého ministra za ODS Řebíčka, pokud stále odmítá například zavedení institutu majetkových přiznání.

Informace ministra zdravotnictví Leoše Hegera k veřejné zakázce na vymáhání pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. ČSSD zásadně odmítá, aby vládní koalice, která má většinu ve Správní radě VZP, pokračovala v tradici přidělování podivných a nevýhodných zakázek subjektům, napojeným na bývalé pravicové politiky. V minulosti podobně nechvalně proslul projekt IZIP, nyní jde o zakázku na vymáhání pohledávek VZP v době, kdy se chystá převod celé této agendy na Jednotné inkasní místo v rámci Ministerstva financí.

Informace předsedy vlády Petra Nečase o plnění usnesení Poslanecké sněmovny č. 569 z 16. června 2011 ve věci návrhu na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry z funkce člena vlády. Premiér Nečas se i přes toto usnesení PS snaží vše přejít mlčením a Alexandra Vondru, který je spojen s kauzou plýtvání se státními prostředky PROMOPRO, odmítá z funkce ministra odvolat. Jde o znevážení Poslanecké sněmovny, která podle Ústavy vykonává vůči vládě kontrolní roli.

ČSSD očekává, že návrh programu této mimořádné schůze podpoří nejen opoziční, ale i vládní poslanci, neboť debata o těchto závažných kauzách na půdě Poslanecké sněmovny je nepochybně ve veřejném zájmu a nepochybně podpoří boj proti korupci.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Více:
Sobotka chce majetková přiznání. A daň z nelegálních příjmů až 76 procent

##PROFIL 252##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…