ČSSD: Postup při prodeji akcií IZIP je velmi podezřelý a netransparentní

13.10.2011 13:50

Ve středu se sešel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a stínový ministr zdravotnictví David Rath se zástupci sociální demokracie, kteří jsou členy správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), aby projednali jednotný postup při řešení kauzy IZIP.

ČSSD: Postup při prodeji akcií IZIP je velmi podezřelý a netransparentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Na schůzce bylo zástupci dozorčí rady jasně konstatováno, že je mylná informace médií o tom, že dozorčí rada souhlasí s postupem ředitele VZP Pavla Horáka o odkupu akcií IZIP. Dozorčí rada VZP vzala pouze informaci o postupu ředitele Horáka na vědomí, přičemž členové z ČSSD se ani nezúčastnili hlasování.

Sociálnědemokratičtí členové dozorčí rady VZP na jednání vyjádřili obavy, že celý postup při prodeji akcií je velmi podezřelý a netransparentní. Dále, že VZP potažmo tedy celé České republice, může hrozit i arbitráž v řádech miliard korun za zmařenou investici švýcarské firmy s nejasnou majetkovou strukturou.

Někteří zástupci ve správní radě zmínili názor, že může jít o dlouhodobě připravený plán, jak vysoudit na VZP miliardy korun. Dle zápisu z jednání správní rady VZP vyplývá, že ředitel Horák v kauze IZIP činí veškeré kroky na příkaz správní rady.

Z tohoto důvodu zástupci ČSSD na nejbližším jednání správní rady navrhnou následující:

1/ Odvolat Marka Šnajdra z pozice předsedy správní rady, neboť nese za IZIP přímou politickou odpovědnost.

2/ Nerealizovat odkup 51 procent akcií od majitele s nejasnou vlastnickou strukturou, neboť hrozí riziko arbitráží s astronomickými škodami.

Účastníci včerejší schůzky zároveň vyzývají ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby plnil svou zákonnou povinnost a nechal provést audit smluv a vztahů mezi VZP a IZIP. Výsledky auditora by měly být předány jak správní a dozorčí radě VZP tak veřejnosti.

Na závěr jen připomínáme, že VZP v roce 2006 obdržela pro porušení zákona o veřejných zakázkách kvůli smlouvám s IZIP pokutu od ÚOHS ve výši 800 milionů korun. „Výběrové řízení VZP k internetovým zdravotním knížkám nebylo v souladu se zákonem. VZP obdržela pokutu za to, že k předložení nabídky do tendru na internetové zdravotní knížky vyzvala jediného uchazeče a znemožnila tak jiným dodavatelům, aby se výběrového řízení účastnili a mohli tak případně nabídnout zadavateli výhodnější podmínky než IZP," zdůvodňoval tehdy ÚOHS uložení pokuty.

Tiskové oddělení ČSSD

Více:
VZP zveřejnila jména vlastníků akcií IZIP

##PROFIL 52##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sláma (Trikolora): Občane nevolíš, zaplatíš!

18:14 Sláma (Trikolora): Občane nevolíš, zaplatíš!

Blíží se nám volby do Evropského parlamentu, instituce velmi vzdálené až pro mnohé neuchopitelné, má…