Cabrnoch (ODS): Bakterie ohrožují Evropu

17.09.2012 12:12

Antimikrobiální rezistence na programu Evropského parlamentu. V mnoha evropských zemích se rychle zhoršuje situace v oblasti rezistence bakterií na používaná antibiotika. Některé bakterie se stávají odolné vůči antibiotikům.

Cabrnoch (ODS): Bakterie ohrožují Evropu
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

Příčin je celá řada, na předním místě je neuvážlivé používání antibiotik. Onemocnění takovou odolnou bakterií nelze antibiotiky léčit a často končí i smrtí pacienta. Odborníci hledají cesty, jak rezistenci bakterií omezit či zpomalit. Jednou z cest je i účinná spolupráce mezi jednotlivými zeměmi.

Na své nejbližší schůzi bude zdravotní výbor Evropského parlamentu projednávat návrh zprávy o mikrobiální výzvě – rostoucí hrozba antimikrobiální resistence. Tato zpráva je reakcí na zhoršující se situaci v oblasti resistence mikrobů vůči používaným antibiotikům.

V posledních letech, se zvlášť v některých evropských zemích objevuje stále větší množství resistence mikrobů, a to jak gramnegativních tak grampozitivních bakterií na podávaná antibiotika.

Naproti tomu, ve srovnání s druhou polovinou minulého století, klesá počet nově vyvíjených antibiotických látek, které by lékaři mohli pro léčbu používat. Evropský parlament vyzývá členské státy, aby podporovaly výzkum a vývoj v oblasti antimikrobiální terapie.

V naší zprávě vyzýváme k uvážlivému používání antimikrobiálních látek jak v humánní tak ve veterinární medicíně. Zcela odmítáme preventivní profylaktické podávání antibiotik v živočišné výrobě při chovu hospodářských zvířat.

Evropský parlament ve své zprávě dále zdůrazňuje velký význam prevence. Vyzývá k tomu, aby jednotlivé členské země velmi uvážlivě přistupovaly k otázce dostupnosti antimikrobiálních látek bez lékařského předpisu.

Zvláštní důraz kladě zpráva Evropského parlamentu na nezastupitelný význam očkování. Díky důslednému a plošnému očkování se radikálně snižuje výskyt přenosných onemocnění a tedy i potřeba používat antibiotika.

V otázce sledování a podávání zpráv, tedy monitoringu antimikrobiální situace, zdůrazňuje zpráva Evropského parlamentu potřebu vytvořit účinnou evropskou síť národních systémů sledování v humánní a veterinární medicíně. Díky této síti by měla být dostupná jasná a srovnatelná aktuální data o tom, jaké mikrobiální látky se používají. Tento systém by měl přispět k jejich racionálnějšímu užívání.

Spíše symbolický význam má vyhlášení 18. listopadu Evropským dnem správného používání antibiotik.

EP očekává, že jednotlivé členské země zlepší svoji antibiotickou politiku, přijmou účinné kroky ke snížení rizika antimikrobiální rezistence a budou v této oblasti mezi sebou lépe spolupracovat.

MUDr. Milan Cabrnoch
poslanec EP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.