Cabrnoch (ODS): Kouření omezíme svobodným rozhodnutím občana, ne regulací výroby

28.12.2012 8:58

Návrh novely tabákové směrnice chce dále snížit počet kuřáků. Namísto podpory svobodného rozhodnutí se soustředí na další a další regulace výroby a prodeje.

Cabrnoch (ODS): Kouření omezíme svobodným rozhodnutím občana, ne regulací výroby
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

Namísto, abychom suverénního občana varovali, poskytovali mu informace a pomáhali mu správně se rozhodnout, chceme ho odrazovat hnusnými obaly a strašit ošklivými obrázky.

Evropská komise oznámila dnes své rozhodnutí předložit dlouho očekávaný kontroverzní návrh novely směrnice o tabákových výrobcích. Podle očekávání se ihned rozproudila čilá a polemická diskuse.

Úvodem chci informovat a tom, že cigarety nekouřím a nikdy jsem je nekouřil, a současně nejsem a nikdy jsem nebyl žádným způsobem zainteresován na jejich výrobě či obchodu s nimi.

Jako lékař si plně uvědomuji škodlivost kouření a jeho zdravotní následky. Kouření nepochybně poškozuje lidské zdraví, podobně jako užívání drog, alkoholu, neúměrná konzumace tuků a cukrů, nezdravá životospráva či nezdravé pracovní či životní prostředí.

Jedním ze zásadních principů naší demokratické společnosti je svoboda jednotlivce a svoboda podnikání. Každý se může svobodně rozhodnout, zda bude či nebude dělat cokoli, co není zákonem zakázáno. Každý může vyrábět a prodávat zboží, jehož výroba nebo prodej nejsou zakázány.

Návrh novely, který dnes schválila Evropská komise, nemají poslanci Evropského parlamentu, narozdíl od celé řady médií a dalších subjektů, doposud k disposici. Je proto předčasné vyjadřovat se k jednotlivostem a detailům.

Mnozí si neuvědomují, že Evropská komise neschválila ani směrnici ani její novelu, ale pouze návrh novely. V Evropské unii Komise zákony navrhuje a Rada s Parlamentem je potom společně schvalují.

Zaslouží si připomenout, že navržená novela je novelou směrnice, tedy předpisu, který nezavazuje občany a společnosti, ale zavazuje jednotlivé členské státy k tomu, aby upravily své vlastní zákony požadovaným způsobem. Směrnice obvykle stanoví minimální požadavky, jednotlivé státy však mohou přijmout regulace přísnější - a často to dělají.

Evropská levice bude, tak jak to činí dnes a denně, chtít svázat naše svobody dalšími regulacemi. Během projednávání návrhu novely tabákové směrnice padne jistě mnoho návrhů na zákazy a omezení, výroby i prodeje. Budeme si muset při každém jednání připomínat, že naším cílem není boj s výrobci a prodejci cigaret.

Novela tabákové směrnice se nesmí malicherně omezit na velikost krabičky cigaret a obrázky na ní.  Tím bychom pouze podpořili výrobce elegantních či roztomilých pouzder, do kterých si budou kuřáci cigarety z odporných krabiček přendávat. Novela nesmí rozšířit prostor pro nelegální výrobu či obchod s cigaretami a podpořit tak černý trh a nárůst kriminality.

Naším cílem musí být podpora svobodného rozhodování občanů. Každý musí dostat pravdivé, úplné a srozumitelné informace o tom, jakým způsobem kouření cigaret poškozuje naše zdraví. Musíme podporovat rodiče, aby vedli své děti k nekouření. Musíme podporovat ty, kdo nekouří, aby kouřit nezačali. Musíme pomáhat kuřákům, kteří se rozhodli s kouřením přestat. Nemůžeme ale trestat svobodné občany za to, že se svobodně, při vědomí všech rizik, rozhodli kouřit.

Nejen v případě novely tabákové směrnice mám vážnou obavu, zda jsou všechna navrhovaná opatření podložena jasnými důkazy o jejich skutečné účinnosti. Již dnes si klademe otázky typu: zakážeme-li výrobu cigaret s mentolovou příchutí, přestanou jejich kuřáci kouřit nebo budou kouřit cigarety bez příchuti? zakážeme-li výrobu tenkých cigaret slim, přestanou jejich milovníci kouřit nebo přejdou na tlusté normální cigarety? budou-li všechny cigarety ve stejně odporném balení, sáhne kuřák k dražším a kvalitnějším nebo k levnějším nekvalitním cigaretám?

Během projednávání budeme u všech regulačních opatření vyžadovat předložení jasných důkazů o jejich smysluplnosti, praktické realizovatelnosti a účinnosti. Budeme žádat také vyhodnocení dopadů hospodářských a společenských, mimo jiné i dopadů na daňové systémy jednotlivých členských zemí, na výrobce a prodejce, na zaměstnanost a podobně. Bezpochyby padnou desítky dalších otázek.

Pokud novelu tabákové směrnice na konci složitých jednání podpoříme, musíme mít jistotu, že na prvním místě podporuje svobodného občana v jeho správném rozhodnutí nekouřit. Současně musíme mít jistotu, že všechny schválené regulace mají svůj smysl a že jejich přínos přesáhne náklady s nimi spojené.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Cabrnoch - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…