Chalánková (TOP 09): Spotřebitel bude konečně vědět víc

11.04.2012 22:26

Vláda projednala novelu zákona o ochraně spotřebitele, která do českého právního řádu zavádí nařízení Evropského parlamentu.

Chalánková (TOP 09): Spotřebitel bude konečně vědět víc
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

"Cílem nařízení je snížit administrativní zátěž, zjednodušit a zrychlit legislativní proces týkající se schvalování a zavádění nových druhů textilních vláken a podpořit inovace v odvětví textilního a oděvního průmyslu," vysvětluje poslankyně Jitka Chalánková.

Vzhledem k tomu, že je nařízení přímo aplikovatelné, neponechává prostor pro rozdílné provedení ze strany jednotlivých členských států a povede i k odstranění možných překážek pro řádné fungování vnitřního trhu Evropské unie, pokud jde o názvy textilních vláken a označování textilních výrobků údaji o jejich materiálovém složení. „Důležité pro mě je, že novela přispěje i ke zvýšení informovanosti spotřebitele. Nově je totiž stanovena povinnost, že textilní výrobky, jejichž některé části jsou původem ze zvířat, budou muset mít na etiketě, nebo na jiném označení uvedeno, že výrobek obsahuje netextilní část živočišného původu,“ uvádí poslankyně Chalánková. Textilní výrobky také musí být označeny názvem a procentuálním podílem všech druhů vláken, která jsou ve výrobku obsažena.

„Novela zákona nebude mít hospodářský ani finanční dopad na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty. Ani na hospodářské subjekty, či na malé a střední podnikatele a nezpůsobí zvýšení administrativní zátěže,“ dodává Jitka Chalánková. Nová úprava nebude mít ani sociální dopady a negativní vliv na životní prostředí. Příprava nové legislativy, a to jak ve fázi projednávání návrhu nařízení v rámci evropského legislativního procesu, tak i jeho adaptace do prostředí národní právní úpravy, byla průběžně konzultována s experty Textilního zkušebního ústavu Brno a příslušnými pracovníky Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

MUDr. Jitka Chalánková

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.