Chaloupka (VV): S dokončením procesu ratifikace ESM nesouhlasíme

02.04.2013 18:05

K návštěvě předsedy Evropské komise v ČR.

Chaloupka (VV): S dokončením procesu ratifikace ESM nesouhlasíme
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

 

Do České republiky dnes míří předseda Evropské komise José Barroso. Návštěva Barrosa je zacílená především na setkání s Milošem Zemanem, novým prezidentem ČR, který na rozdíl od svého euroskeptického předchůdce preferuje vstřícnější přístup k evropské integraci. Ve středu se plánuje také setkání s premiérem Petrem Nečasem. Avizovaným počinem je současně podpis dodatku Lisabonské smlouvy ze strany českého prezidenta, který umožňuje vznik nového záchranného fondu eurozóny. Evropský stabilizační mechanismus loni v květnu prošel parlamentem navzdory nesouhlasným hlasům poslaneckého klubu VV, který tento návrh nepodpořil.
 
Věci veřejné vřele vítají návštěvu předsedy Evropské komise a podporují jeho setkání s nejvyššími představiteli výkonné moci České republiky. Kriticky se ovšem znovu vymezují k Evropskému stabilizačnímu mechanismu a k dokončení procesu ratifikace eurovalu.
 
Zastánci Evropskému stabilizačnímu mechanismu často argumentují,  že podpis eurovalu je jen symbolickou záležitostí, neboť se týká výhradně zemí eurozóny, kam Česká republika zatím nepatří. „Mohli bychom se alibisticky tvářit, že se nás tento mechanismus netýká, že se vztahuje pouze k zemím eurozóny, nebo dokonce že by byl závazkem pro budoucí vlády v momentě začlenění České republiky do eurozóny,“argumentuje Otto Chaloupka, poslanec VV a pokračuje že „každý ale přeci ví, že k přijetí společné měny jsme se zavázali při vstupu ČR do EU. A proto tak existuje předpoklad, že se dřív nebo později členy eurozóny staneme“, říká poslanec a dodává, že si musíme zcela vážně uvědomit, že se jedná o smlouvu, v níž se jedná o stovky miliard korun.  
 
Jak již v minulosti Věci veřejné opakovaně upozorňovaly, stavět se za české zájmy neznamená automaticky být protievropský, naopak být proevropský neznamená podporu pro každý návrh vycházející z dílny nadnárodní organizace. 
 
 VV návrh ESM při schvalování parlamentem nepodpořily, naopak jej považovaly v tomto znění za krajně nezodpovědný čin. Dnes znovu v této souvislosti připomínají určité rizikové faktory, které s sebou ESM přináší.    

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.