Chládek (ČSSD): Dobešovu plánu na zánik venkovských škol musíme zabránit

19.02.2012 12:28

V pondělí 20. února proběhne v Senátu Parlamentu ČR veřejné slyšení k reformě financování regionálního školství, kterou předložil ministr školství z Věcí veřejných Josef Dobeš.

Chládek (ČSSD): Dobešovu plánu na zánik venkovských škol musíme zabránit
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Jednání inicioval senátor a stínový ministr školství za ČSSD, který je zároveň místopředsedou senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Odbornou podporu přislíbili Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR. Právě tato sdružení se totiž na Marcela Chládka obrátila s podnětem k projednání aktuální a naléhavé problematiky, jakou záchrana a zajištění fungování regionálního školství bezesporu je.

"Nový návrh ministra na financování regionálního školství vzbuzuje oprávněnou obavu, že dojde k likvidaci celé sítě základních škol, zejména na venkově. To nemůžeme v žádném případě dopustit. Návrh ministerstva školství je nesmyslný a chaotický," říká ke slyšení senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek, který navrhl jej uspořádat pro co nejširší spektrum účastníků z řad zástupců škol, obcí i krajů, aby byl dán prostor všem k věcné a odborné diskusi.

Cílem slyšení je zvýraznění důležitosti zachování tradiční struktury školství v obcích a závazek státu přijatelným způsobem financování škol rozvíjet úroveň vzdělanosti a tím podporovat rozvoj občanské společnosti. „Zájem o účast je mimořádně veliký a převyšuje i možnou kapacitu jednacího sálu, což svědčí o naléhavosti tématu,“ říká senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.

K tématu bude na slyšení hovořit například náměstek libereckého hejtmana a předseda Komise Asociace krajů ČR pro školství a sport Radek Cikl nebo předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).