Chovanec (ČSSD): Snížení spotřební daně na naftu má moji podporu

20.10.2011 13:50

Snížení spotřební daně na motorovou naftu, kterou má nyní projednat Poslanecká sněmovna, stabilizuje rozpočet v rezortu dopravy. Podle hejtmana Plzeňského kraje a stínového ministra dopravy za ČSSD Milana Chovance by finanční prostředky, které stát díky tomuto opatření získá, měly směřovat primárně do podfinancované dopravy.

Chovanec (ČSSD): Snížení spotřební daně na naftu má moji podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

Návrh Hospodářského výboru Parlamentu ČR, jmenovitě jeho předsedy Milana Urbana, předpokládá snížení spotřební daně na naftu o 2,5 Kč.

To přinese podle odborných propočtů do státní kasy navíc kolem 9 miliard Kč. Návrh sice nepředjímá konečné využití těchto finančních prostředků, ale doporučuje jejich využití při tvorbě příjmové stránky rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
 
"Vítám snahu o dlouhodobou stabilizaci rozpočtu dopravy. Po vleklých se sporech jak udržet stávající dopravní obslužnost a jak financovat rozvoj infrastruktury se jedná o první smysluplný pokus o řešení," říká Milan Chovanec. Právě z těchto mimořádně vybraných finančních prostředků je podle něho možné uvolnit 300 milionů Kč pro regionální železnice. "Tento návrh jsme již tlumočili ministru dopravy Dobešovi. Vláda tak může dostát nejen svému programovému prohlášení, ale i závazku podporovat veřejnou dopravu, který je zakotven v Memorandu podepsaném předchozím, Fischerovým kabinetem," dodává Chovanec.
 
Návrh na snížení spotřební daně na naftu reaguje na kumulaci vlivu růstu cen ropy na světových trzích a zvyšování spotřební daně v uplynulém období v ČR. "V porovnání s okolními státy je u nás cena motorové nafty nejvyšší a dopravci se naučili tankovat mimo území republiky. V důsledku toho došlo k poklesu prodeje motorové nafty, a tím i ke snížení výběru spotřební daně. Přijetí tohoto návrhu by podle odborných analýz znamenalo zvýšení prodeje motorové nafty o 34%," tvrdí Milan Chovanec. Tomu pak adekvátně odpovídá i zvýšení příjmů státního rozpočtu v oblasti spotřební daně.

Navrhované opatření je podle Chovance navíc doprovázeno i vyšším výběrem DPH. Po přijetí navrhované úpravy by tak státu mohl vzrůst daňový příjem v následujícím období v součtu o více než 9 miliard Kč.

Dále čtěte:
Chovanec (ČSSD): Veřejná doprava na slepé koleji
Chovanec (ČSSD): Vláda stále více osekává rozpočty krajů  

##PROFIL 323## Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…