Čížek (KSČM): Pravdu nelze ukřičet, ani zahnat do kouta

26.02.2013 13:47

To byl zase cirkus ! Byl to doslova hon na Miroslava Grebeníčka. A to jen proto, že si dovolil říct pravdu.

Čížek (KSČM): Pravdu nelze ukřičet, ani zahnat do kouta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vitrína společnosti Jana Palacha

Komunistický poslanec uvedl, že student Jan Palach se neupálil na protest proti "totalitní komunistické moci", jak uváděla v Parlamentu projednávaná  důvodová zpráva . Hned se spustil hysterický křik.  Jenže Grebeníček měl pravdu, což doložili  pamětníci i fakta , ale šlo  o to, ukřičet pravdu a historii si vyložit po svém.  Připomnělo mi známou písničku Vladimíra Vysockého  Pravda a lež s  českým textem Jarka Nohavici. „Pravda se smála, že na ní kameny házejí, vždyť je to   lež, všechno je lež..," Grebeníčkův názor podpořila mimo jiné někdejší disidentka spisovatelka Lenka Procházková. Uvedla , že Grebeníček určitě nepatří k její přátelům, ale jeho názor sdílí . Pamětník událostí a šéfredaktor Britských listů Jan Čulík zase napsal: „Tvrdit, že Jan Palach byl symbolem boje proti komunistické totalitní moci, by byla ahistorická interpretace. Pan Grebeníček  hovořil o době 1968 - 69.  A v letech 1968- 69 se v Československu o likvidaci komunistického režimu vůbec neuvažovalo a KSČ měla ve veřejnosti vysokou prestiž. Hodnoťme výrok, a ne, kdo jej vyslovil. Považuji za obcénní kádrovat nějakou osobu za její výrok." uvedl pan Čulík.

Ano, pravdu nelze ukřičet, nebo zahnat do kouta..

Co se týká jiných událostí, zaujal mě záměr nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana založit fond na  splácení státního dluhu,  a on sám chce věnovat třetinu svého prezidentského platu . Jako první oponoval miliardář Andrej Babiš. Podle něj se  tímto "darem" dluh nesníží, a on, by nedal ani korunu.  Jaký k tomu má důvod ,a jak  on k svým miliardám přišel,  už nevysvětlil .  Aktuálním problémem žil  i náš kraj. Dozvěděli jsme se,  že kraj už nemá bohužel  rozhodující vliv v krajské liberecké nemocnici.  Zastupitelé města Liberec totiž schválili  jiné lidi,- zástupce,  kteří budou v dozorčí radě nemocnice.  Vyvolalo to rozzlobené reakce občanů. Krajští koaliční zastupitelé, kteří jsou v zastupitelstva města Liberec,  se snažili házet vinu na kde koho, a dokonce i na KSČM .

Ale KSČM  s tím nemá nic společného  a oprávněně kritizuje krajskou radní pro zdravotnictví Zuzanu Kocumovou,pro   její nekompetentnost a neodbornosti.

A jednu aktuální připomínku. Je tu datum 25. února. A uslyšíme zase výkřiky o komunistickém únorovém puči v roce 1948.  Ať už je to bylo jakkoliv, jde o bláboly, a zase překroucená historická fakta. Znovu můžeme použít moudrost, že pravdu nelze ukřičet i Vysockého píseň o tom , jak se na pravdu kameny házejí..  Vzpomeňme však ortodoxního antikomunistu  Pavla Tigrida, který vždy veřejně říkal, že on sice žádnou radost z toho nemá,  ale  nešlo o žádný puč a  komunisté se dostali k moci legální, legitimní  a  parlamentní cestou.  Je to legrační až hloupé, když se kdosi snaží ohýbat historii jen k obrazu svému...

Lukáš ČÍŽEK, ( 33let ) předseda OV KSČM Semily a krajský zastupitel Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…