Derner (KDU-ČSL): Reformami k úpadku

11.01.2012 11:51

Ambicí mnohých politiků je zapsat se do dějin. Obvykle se o to snaží reformami, které mění dosavadní poměry ve společnosti. Současná vláda usiluje být vládou reformní a je třeba uznat, že se jí to daří. Její reformy totiž významným způsobem mění poměry a vztahy ve společnosti.

Derner (KDU-ČSL): Reformami k úpadku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Dosavadní uspořádání naší společnosti vychází z předpokladu, že každý normální člověk během svého života prochází v době dětství a dospívání obdobím závislosti, později přebírá odpovědnost za sebe i za ostatní, kteří to potřebují,  a na sklonku svého života se opět stává závislým na pomoci svého okolí. Všichni v průběhu svého života něco dostáváme a také dáváme. Snahou každého slušného člověka je, aby v konečném účtu jeho života bylo započteno na straně „dal“ alespoň tolik, jako na straně „dostal“.  Na tomto principu odjakživa existovala všechna lidská společenství a naše evropská civilizace tuto vzájemnost a soudržnost dokázala rozšířit z rámce rodiny či kmene na celý stát.

Jako červená nit se všemi reformními opatřeními od důchodů přes sociální péči, školství, rodinnou politiku až po zdravotnictví nese jasný záměr. Aby každý žil na svůj vlastní účet. Na důchod si našetřete a povinně to svěřte soukromým fondům, na vzdělání si půjčte a pak to splácejte bankám, a ve zdravotnictví se vám budou věnovat podle toho, kolik si připlatíte. Starejte se jen sami o sebe, od nikoho nic nečekejte a nikomu nic nedávejte. Protože ani vám také nikdo nic nedaruje. Je to programová devastace lidského společenství. Rozbíjení základních projevů lidství, kterými jsou solidarita a sounáležitost, vedlo vždy k napětí ve společnosti a sociálním otřesům.

Sílu každé společnosti, její rozvoj, bohatství a úspěch přináší právě její vnitřní soudržnost. Vše nasvědčuje tomu, že naši reformátoři se rozhodli tuto soudržnost zahubit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-kralovehradecky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…