Drastichová (VV): Člověk bez nohy je podle Drábka zdravý a nic nepotřebuje

30.09.2012 7:33

Odmítáme se ztotožnit s představou ministra Drábka, že kdo nemá končetinu, či  je částečně invalidní, musí být vyloučen z aktivního života!

Drastichová (VV): Člověk bez nohy je podle Drábka zdravý a nic nepotřebuje
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Jana Drastichová, poslankyně VV a předsedkyně Krajské rady Moravskoslezský kraj

Poslankyně za Věci veřejné Jana Drastichová se připojila k podpoře petice za obnovení přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P pro občany s amputací končetin a za přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž bez zjevného důvodu vypustilo v rámci Přílohy k zákonu č. 329/2011 zdravotní postižení anatomického či funkční ztráty končetin a tím do velké míry vyřadilo tyto občany z běžného života.

Cílem petice je žádost ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o nápravu sociálně neúnosného a nespravedlivého stavu, kdy nepřiznává občanům postižených ztrátou podstatné části horní, dolní či dokonce obou končetin příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla a občané dostávají status osoby bez vážné vady nosného nebo pohybového ústrojí. ”To je zcela nepřípustné. Vypuštěním této části zákona dostávají tito invalidní občané status osoby bez vážné vady pohybového ústrojí a ztrácí tak nárok na průkaz ZTP či ZTP/P a zároveň i nárok na příspěvek na mobilitu,” popisuje problém Jana Drastichová a dodává, že je zcela absurdní, že od počátku roku 2012 byl průkaz ZTP/P odebrán například dítěti se ztrátou obou horních končetin, dítěti s 10 cm pahýlem jedné nohy, v mnoha dalších případech osobám s amputovanými končetinami a je zcela běžné, že je odebírán i osobám připoutaným na lůžko.

”Je naprosto nepřijatelné, aby se Ministerstvo práce a sociálních věcí chovalo takto asociálně. Dokonce samotní výkonní úředníci ministerstva, kteří jsou v přímém kontaktu se žadateli, poukazují na tento nesmyslný stav!” pokračuje Jana Drastichová

Předkladatelé petice budou hledat podporu, aby tento neúnosný stav byl co nejdříve napraven. Zástupci takto postižených lidí v čele s paní Irenou Schönweitzovou se odmítají ztotožnit s představou ministra Drábka, že kdo nemá končetinu, nebo  je částečně invalidní, musí být ze společnosti a z aktivního života vyloučen. V mnoha případech ztráta průkazu ZTP či příspěvku na mobilitu zabrání těmto občanům připravovat se na povolání, dojíždět do zaměstnání i žít normální život alespoň trochu souměřitelný se životem  zdravých spoluobčanů. Navíc se úplně ztratil princip náhrady zhoršených životních funkcí formou sociální péče a služeb. ”Podobná situace by v právním a sociálním státě vůbec neměla nastat. Ze své pozice poslankyně vyvinu maximální úsilí, aby toto pochybení bylo napraveno co nejdříve. Vždyť pokud tak resort sociálních věcí neučiní, bude logicky následovat hromadná žaloba občanů, kterou se budou bránit špatnému zákonu z dílny MPSV.” uzavírá Drastichová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mgr. Jana Drastichová

  • BPP
  • Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…