Dryml: Panašování by zvýšilo důvěru občanů v politiku

21.03.2013 4:31

Senátor MUDr. Vladimír Dryml nesouhlasí se zamítavým postojem vlády vůči panašování politiků ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Dryml: Panašování by zvýšilo důvěru občanů v politiku
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

"Kdyby občané měli možnost vybírat ze seznamů kandidátek konkrétní politiky, zaprvé by v rámci stran nedocházelo k obchodování s předními příčkami kandidátek, a zadruhé by voliči dostali větší prostor pro vyjádření svého názoru. Koaliční strany se sice vyjádřily ve smyslu, že by při panašování došlo ke zmatkům ve Sněmovně, ve skutečnosti by se spíše ale ukázala velká pravda o oblíbenosti jednotlivých politiků. Vůbec se například nedivím, že se do takových voleb nežene TOP 09, kde popularita ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dlouhodobě zastřešuje nenávist občanů k Miroslavu Kalouskovi, Leoši Hegerovi či Jaromíru Drábkovi", myslí si senátor.

"Velkou výhodou systému kroužkování jednotlivých politiků na kandidátkách by bylo zvýšení zájmu občanů o politiku. Nyní se například často setkávám s názorem, že pravicoví voliči nejsou spokojeni s vedením ODS, a TOP 09 je pro ně nepřijatelná kvůli svému programu, což vede jedině k nižšímu počtu účasti ve volbách. Kdyby bylo možné vybrat si pouze určitého politika, lidé by vkládali důvěru do konkrétní osoby, a ne do celé skupiny - a vybraní kandidáti by byli vůči svým voličům odpovědnější. Naopak pochybuji, že by se za těchto podmínek dostali do Sněmovny například lidé jako Kristýna Kočí. Ta se svezla jenom na reklamní kampani s VV a Radkem Johnem", dodává senátor.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.