Dušek (ČSSD): Srbsko by mělo konečně získat status kandidáta pro členství v EU

01.01.2012 12:00

Prosincový summit Evropské unie se nezabýval jenom řešením finanční krize, ale také důležitým procesem rozšiřování Evropské unie.

Dušek (ČSSD): Srbsko by mělo konečně získat status kandidáta pro členství v EU
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Zatímco Chorvatsko podepsalo přístupovou smlouvu a mělo by se stát členem EU v létě roku 2013, Srbsko stále čeká na udělení statusu kandidátské země.  Očekávalo se, že prosincový summit EU by mohl v tomto Srbsku vyjít vstříc.  Řešení však bylo odloženo až na první čtvrtletí 2012. Hlavním důvodem byla situace v Kosovu. Jednalo se o problémy se zátarasy na hraničních přechodech mezi Srbskem a Kosovem, které vedly ke srážkám s příslušníky mezinárodních jednotek v Kosovu. 

„Srbsko by mělo konečně získat status kandidáta pro členství v EU, protože Srbsko za poslední dobu udělalo velký pokrok.  Srbsko spolupracuje s Mezinárodním soudem pro válečné zločiny v Haagu. Evropská unie by neměla nechávat Srbsko v nejistotě a nabídnout mu kandidátský status v prvním čtvrtletí roku 2012. Tímto činem výrazně přispěje ke stabilizaci celého Balkánu,“ řekl Robert Dušek, člen Delegace pro vztahy s Albánií, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Černou Horou a Kosovem.

Dle názoru Německa, které vyjádřila Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu, "Cesta Srbska do EU může vést jen přes normalizaci vztahů s Kosovem. Lituji, že Srbsko se prozatím těmito očekáváními dostatečně neřídí, proto také nemůže být řeč o tom, že existují předpoklady pro udělení statusu kandidáta." V tomto smyslu Francie zastávala jiné stanovisko a uváděla, že v jednáních s Kosovem došlo v posledních dnech ke značnému pokroku.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.