Falbr (ČSSD): Slušnou práci zaručuje jen respektování evropského modelu

10.10.2012 10:49

V prostorách Evropského parlamentu v Bruselu probíhá ve dnech 8. - 10. října konference s názvem "Facing the crisis: CALL for good work in Europe", na které v roli panelisty vystoupil europoslanec Richard Falbr.

Falbr (ČSSD): Slušnou práci zaručuje jen respektování evropského modelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Hlavním tématem této odborné i politické debaty jsou otázky týkající se vytváření a udržení dobrých pracovních míst a důstojných pracovních podmínek na trhu práce v kontextu současné krize. Akce je pořádána Sdružením evropských církví (CEC), jež se zabývají sociálními problémy ve vztahu k práci a ekonomice.

Debata se dnes nesla v duchu boje proti tzv. prekérní práci. Ta je důležitým tématem Výboru pro zaměstnanost a sociální věci, jehož je europoslanec Falbr členem. K tomu sám dodává: "Práce za nevýhodných podmínek, kdy je člověk navíc sužován nejistotou a strachem o své zaměstnání, v poslední době velmi přibývá. Otázkou však zůstává, zda je v dnešní době lepší mít alespoň tento druh práce, než být nezaměstnaný. Je smutné, že se stále nepodařilo docílit více a lepší práce, jak klade za cíl Strategie Evropa 2020, a naopak se neustále setkáváme s méně a horší prací."  

Konference se kromě europoslanců z různých frakcí zúčastnil např. ředitel bruselské pobočky Mezinárodní organizace práce, generální ředitel odboru Evropské Komise pro zaměstnanost a sociální věci či zástupce generálního tajemníka Evropské konfederace odborových svazů. Všichni se shodli na tom, že slušná práce a dobré pracovní podmínky se musí stát vizí a cílem veškerého snažení v této oblasti.

"Je jasné, že současná krize, která má dopad nejen na kvantitu, ale i kvalitu práce, nemůže být brána jako omluva stávajících podmínek na pracovním trhu, ale jako výzva k nápravě. Byl bych rád, kdybychom si vzali příklad ze severských států, kde jsou vysoké daně, silné odbory, fungující sociální dialog a tyto státy jsou konkurenceschopné," shrnuje závěrem Richard Falbr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…