Farský (TOP 09): Jednoduché protikorupční opatření – registr smluv

23.07.2012 12:20

Najít efektivní protikorupční opatření není nic jednoduchého, což potvrzuje i dosavadní tuzemská zkušenost. Během své březnové návštěvy Slovenska jsem se ovšem přesvědčil, že hned několik účinných receptů v boji proti korupci je relativně snadné převzít od našich sousedů.

Farský (TOP 09): Jednoduché protikorupční opatření – registr smluv
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Největším trumfem, který připravila dnes již bývalá vláda premiérky Ivety Radičové, je podle mého soudu registr smluv, který úspěšně funguje od počátku loňského roku. Rozhodl jsem se proto připravit návrh zákona, který by tento nástroj zavedl i u nás, v České republice. Jaká je jeho podstata? Kupodivu velmi prostá. Smlouvy, které uzavře stát, obec či jiný povinný subjekt, nabudou účinnosti teprve poté, co jsou zveřejněny na webových stránkách – v registru smluv. Bez tohoto zveřejnění tedy není možné poskytnout plnění. K těmto smlouvám má přitom přístup každý uživatel internetu. Veřejnost tak má dokonalý přehled, s kým, o čem a s jakou hodnotou plnění jsou smlouvy veřejným sektorem uzavírány.

Kontrolovat může opravdu kdokoli – občané, neziskové organizace, politická opozice, konkurující podnikatelé, ale také orgány činné v trestním řízení, které by mimochodem vznik registru smluv vřele uvítaly.

Řada nevýhodných transakcí by se v důsledku přijetí zákona o registru smluv vůbec neuskutečnila a v případě těch, které proběhnou, budou jejich podmínky pro veřejný sektor výhodnější. Vědomí, že tyto kontrakty budou pod veřejnou kontrolou, k tomu politiky a úředníky prostě a jednoduše donutí.

Jasněji nicméně hovoří čísla – a ta jsou přesvědčivá. Na Slovensku se neoficiálně hovoří o úsporách ve výši 20 %, což by v českých podmínkách znamenalo několik desítek miliard korun.

Výmluvně význam registru smluv dokumentuje historka, kterou na semináři věnovaném slovenské zkušenosti s Centrálnym registrom zmlúv vyprávěl JUDr. Róbert Dobrovodský, jeden z autorů tamního zákona. Nedlouho poté, co tento předpis nabyl účinnosti, mu sprostě vynadal podnikatel, kterému zavedení registru smluv překazilo byznys s jednou z nemocnic. Po zveřejnění příslušných dokumentů přišla konkurence s o 15 % výhodnější nabídkou a jako dodavatele jej nahradila.

Návrh zákona o registru smluv, který jsem s podpisem dalších 53 vládních i opozičních poslanců předložil Poslanecké sněmovně, by měl proti takovým „podnikatelům“, kteří vydělávají na netransparentním a diskriminačním přístupu k veřejným prostředkům, představovat hodně účinnou zbraň.

Jan Farský
poslanec TOP 09 a starosta Semil

Vyšlo v HN

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Farský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …