Grebeníček (KSČM): Profil prokorupčního vládnutí

01.08.2012 13:33

Koaliční vláda v čele s Petrem Nečasem přestála nedávno ve sněmovně další hlasování o nedůvěře. Přežila víceméně jako klientelistické uskupení, držené předsedou vlády vyhandlovanými přeběhlíky od Věcí veřejných, při poměru hlasování 89:89.

Grebeníček (KSČM): Profil prokorupčního vládnutí
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Věrohodnost v očích většiny občanů však tato vláda už dávno ztratila. Veřejnost Nečasovu kabinetu vyčítá nejen aroganci a asociální jednání, ale i ekonomickou neschopnost. Ze zneužívání moci, podpory korupce a z klientelismu jsou stále víc podezřelí nejen jednotliví ministři, ale i premiér a vláda jako celek.
 
O koaličních špičkách se už mezi lidmi běžně mluví jako o organizované prokorupční a klientelistické skupině. Zlé jazyky neváhají označovat tuto skupinu dokonce jako zločinné spolčení reprezentované předsedou ODS a ministry Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem. Cílem tohoto uskupení má být pokračující využití veřejných funkcí k zajištění zájmů kmotrů a klientů ODS a TOP 09 a také odklonění orgánů činných v trestním řízení od účinného stíhání pachatelů předražených veřejných zakázek, takových kauz jako jsou CASA, Promopro, Pandury, Mostecká uhelná, OKD, dálnice, Opencard.
 
Špičky vládní koalice svým jednáním jako by dávaly za pravdu těm nejhorším scénářům. Aktuální útoky ministra financí na policii v kauze Parkanová a nejnovější tlak ministra spravedlnosti (po Pospíšilovi Blažek, další z místopředsedů ODS) na nejvyššího státního zástupce ve věci jmenování šéfa pražského vrchního zastupitelství svědčí o tom, že ODS a TOP 09 ztratily jakékoli zábrany. Z řetězu utržení papaláši a kmotři Nečasova svérázného spojenectví předvádějí občanům, že se nezastaví před ničím.
 
To, s čím se řadoví šibalové schovávají v přítmí, někteří z tohoto spojenectví už berou a vyhlašují jako normu politického jednání. Dokládá to styl, jakým se do obhajoby vykrádání veřejných rozpočtů a do ospravedlňování korupce při zbrojních a jiných zakázkách pustil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten v souvislosti s ataky svého spolustraníka Kalouska na policii v kauze CASA na výslovný dotaz novináře potvrdil, že vyznává přesvědčení, že: »kradlo se vždycky, krást se bude, ale je třeba s rozumnou marží«. Na nevěřícný další dotaz žurnalisty, zda opravdu místopředseda české vlády a ministr zahraničí považuje za největší problém výši korupční marže, Schwarzenberg reagoval s drzou otevřeností:»Já to samozřejmě nechci zlehčovat, ale pravdou je, že se kradlo vždycky«.
 
Dovolím si tvrdit, že to, co je pro Kožené, Schwarzenbergy, Parkanové, Vondry a Kalousky rájem, v němž se cítí jako tchoř v kurníku, není dobré pro české občany a republiku. V Česku to smrdí odshora víc, než je těm dole zdrávo. Těm dole, okrádaným, podváděným a ponižovaným, jde stále víc o základní lidská práva a dokonce o minimální podmínky slušné lidské existence. Dříve či později bude muset ta hanebná etapa drancování republiky, korupce, využívání a zneužívání funkcí k podvádění a obírání občanů skončit. A to i cestou občanské neposlušnosti, když klientelisté, kmotři a jejich politici odklánějí veřejnou kontrolu, kupují si mnohá média, svým způsobem i volby, méně charakterní poslance a tu a tam paralyzují i policii a justici.

Miroslav Grebeníček, poslanec Parlamentu ČR za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…