Grosová (KSČM): Převezme Vítkov gymnázium?

31.03.2013 10:25

Už tři roky trvají tahanice a spory o budoucnost místních středních škol – gymnázia a střední školy s převážně učňovskými obory.

Grosová (KSČM): Převezme Vítkov gymnázium?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Obě se potýkají se značným poklesem počtu žáků. Střední škola navíc sídlí v rozsáhlém a finančně nákladném areálu. Kraj chtěl obě školy sloučit a sestěhovat do budovy gymnázia. Proti tomu se ovšem postavilo gymnázium, které svoji budoucnost vidělo spíše v přechodu pod město a ve spojení se základní školou. Pokud by zároveň došlo i ke sloučení obou základních škol, došlo by k optimalizaci počtu žáků ve třídách a zároveň by se do uvolněné budovy po jedné ze základních škol mohla nastěhovat střední škola.

Po dlouhých jednáních tuto variantu (i pod vlivem první podpisové akce na vyvolání referenda) schválilo zastupitelstvo města. Toto řešení akceptoval i kraj a připravil dohodu o převzetí gymnázia.

Ihned se ale objevila další skupina, která s tímto rozhodnutím nesouhlasila. Nakonec zastupitelstvo rozhodlo vyhlásit o těchto otázkách historicky první místní referendum.

To proběhlo 22. 3. 2013 a potvrdilo trend dnešní doby – nezájem většiny obyvatelstva o dění v obci i ve společnosti. Místo zákonem daných asi 1725 obyvatel přišlo jen 1113. S tímto výsledkem někteří občané počítali, a vzhledem k tomu, že o věci rozhodli už dříve zastupitelé, úmyslně k hlasování nešli. Nyní tedy platí rozhodnutí zastupitelstva. Ale…

Z těch, kteří k referendu přišli, byla větší část proti převzetí gymnázia a sloučení základních škol. Hned se tak objevily hlasy, zda bychom neměli brát ohled i na tento nepravomocný výsledek.

A já se ptám: Kdy už bude konec těchto tahanic? Obě střední školy jsou ve vážných problémech a obě musí ze svého rozpočtu kraj dofinancovávat. Nových žáků je málo, protože neví, jaká bude budoucnost škol, a problémy se ještě prohlubují. Jakékoli další odklady řešení jsou pro ně téměř likvidační. Nemá snad někdo osobní zájem na tom, aby ve Vítkově gymnázium zaniklo? Šláplo někomu na „kuří oko“? Proč někteří straší drogově závislými v budově uvolněné základní školy místo přestěhované střední školy?

Jsme region s vysokou nezaměstnaností a dostat k nám lékaře a jiné vysokoškolsky vzdělané odborníky bývá problém. Kdo jiný by se měl do Vítkova vracet, než ti, kteří odtud pocházejí?

Bojím se, že spory ještě neskončily. Ale za rok už nebude co zachraňovat. Uvědomuje si to někdo?!

Alena Grosová, zastupitelka Moravskoslezského kraje, Vítkov

reklama

autor: KSČM

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.