Hamáček (ČSSD): Déle v Afghánistánu? Vondra se unáhlil

27.01.2012 9:55

Ministr obrany Alexandr Vondra se ve Spojených státech nechal slyšet, že bude usilovat o prodloužení mandátu českých vojáků v Afghánistánu o dalších 24 měsíců. Ministr však tuto svoji představu s českými zákonodárci předem vůbec nekonzultoval.

Hamáček (ČSSD): Déle v Afghánistánu? Vondra se unáhlil
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Čeští vojáci i civilisté plní v Afghánistánu rozličné mise, v současné době se většina jejich aktivit soustřeďuje do provincie Lógar. Osobně jsem na jejich působení nesmírně hrdý.

Nicméně situace v Afghánistánu se rychle mění, a to si uvědomují jak Afghánci, tak i naši spojenci v NATO. Severoatlantická aliance včetně Spojených států proto již započala proces stahování vojenských sil ze  země, který by měl být ukončen v roce 2014.

Nyní probíhá již druhá vlna procesu předávání odpovědnosti za  bezpečnost ve vybraných provinciích země do rukou afghánských sil a  předpokládá se, že tento rok bude následovat i provincie Lógar, kde  působí čeští vojáci. Podle předběžných informací lze navíc očekávat, že  se státy NATO na květnovém summitu v Chicagu vysloví pro další urychlení stahování sil z Afghánistánu. Navzdory těmto událostem hovoří ministr Vondra o vysílání nových vojáků do Afghánistánu.

Pomineme-li fakt, že  takovéto rozhodnutí si dříve, než bude komunikováno směrem k našim spojencům, zaslouží zevrubnou debatu především v českém parlamentu, už dávno je jasné, že situace v Afghánistánu může být z dlouhodobého hlediska úspěšně řešena především prostřednictvím sociální a ekonomické rekonstrukce. Současně se politici i bezpečnostní experti shodují v tom, že úspěšná stabilizace Afghánistánu bude vyžadovat větší zapojení dalších států včetně Indie, Ruska, Číny a dalších. Tento proces tak nevyhnutelně bude směřovat k internacionalizaci afghánské otázky pod  hlavičkou Organizace spojených národů a postupnému snižování role NATO v  Afghánistánu.

A proto bych místo takových prohlášení od ministra obrany spíše očekával seriózní podklad pro debatu, která by se týkala smysluplného završení naší mise v Afghánistánu a předávání moci tamním bezpečnostním složkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.