Hašek: Dobešovo temno českého školství

10.11.2011 12:31

Ministr školství Dobeš pokračuje ve své krasojízdě českým školstvím a po blamáží se státními maturitami na středních školách se nyní rozhodl určovat, které dítě je perspektivní a které naopak neperspektivní.

Hašek: Dobešovo temno českého školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Ministr školství Dobeš pokračuje ve své krasojízdě českým školstvím a po blamáží se státními maturitami na středních školách se nyní rozhodl určovat, které dítě je perspektivní a které naopak neperspektivní. Proto chce, aby si děti již v 5. třídě základní školy a následně i v 9. třídě základní školy prošly „malou" státní maturitou a kdo jí úspěšně nesloží, nebude se moci hlásit na maturitní obory.

Považuji to za další nesmyslnou buzeraci škol ze strany ministerstva, ale předně za absurdní a zbytečné stresování a trápení dětí na základních školách. Již samotná myšlenka, že jakási státní zkouška v pátém ročníku může rozhodovat o další budoucnosti dítěte, mne děsí nejenom jako politika, ale předně jako rodiče.

Testy, které mely podle původního záměru pouze srovnat standardy, se tak nyní mají stát diskriminačním sítem a stresujícím bičem již od prvních tříd. Nikdo přece nemůže myslet vážně, že výsledek srovnávacích testů přikáže rodičům kam a na jakou školu se má dítě přihlásit. Základní a původní záměr bylo srovnat obsah učiva tak, aby neměli žáci problém při případném přechodu na jinou ZŠ, ale aby byly o selekci, o tom nebylo NIKDY řečeno ani slovo.

Opravdu chceme, aby se dětství našich dětí točilo jedině a pouze okolo jedné zkoušky? Aby se školy zaměřovaly nikoli na rozvíjení myšlení a schopností našich dětí, ale na biflování předmětů „malé" maturity, podle jejichž výsledků budou hodnoceni nejenom žáci, ale právě i školy a učitelé. Jaký bude výsledek? Školy a kantoři v logické obavě o výsledky testování a následných hodnocení podřídí vzdělávání strojovému učení dle otázek z testů.

Je to jen další krok ve vytváření elitářské společnosti a rozevírání nůžek. Vládě nestačí, že dělí naší společnost na chudé a bohaté, přičemž ti méně šťastní a méně bohatí to mají u vlády opravdu špatné a nesou naprostou většinu nákladů na její tzv. reformy. Nyní chce ministr školství dělit společnost na chytré a hloupé, přičemž těm podle ministerstva hloupým, chce rovnou zavřít cestu ke vzdělání. Děti se mají na základních školách vzdělávat a učit. Ministr Dobeš je chce místo toho selektovat. To je nepochopení smyslu základních škol, které nenavštěvují studenti, ale děti ve věku od šesti do 14 let, což zdůrazňuji proto, že ministr tuto banalitu zřejmě nevnímá.

Je bohužel evidentní, že se na ministru školství až příliš projevila jeho dlouhodobá spolupráce ultranacionalistou Bátorou a mám čím dál větší obavy, jaká další selekce dětí bude následovat.

Odmítám tento „svěží" nápad a další kroky ministra školství, jejichž jediným cílem je omezit dostupnost vzdělání. Namísto toho, aby se ministerstvo školství snažilo změnit systém financování regionálního školství tak, aby nebyla omezena jeho dostupnost a zvyšovala se jeho kvalita, rozhodl se pan ministr raději rovnou některým dětem cestu k maturitě a vzdělání uzavřít. To je ale přístup, který patří kamsi do středověku, nikoli do současnosti.

Více:
Vostrá (KSČM): Zakázaná studia. Může za to ředitel Klaus

##PROFIL 302##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…