Hatina (Zachraňte Karlův most): Jaké pravdy šíří ASKORD?

06.05.2010 15:40

Veškeré práce na Karlově mostě probíhají kvalifikovaně a s požehnáním památkářů.

Hatina (Zachraňte Karlův most): Jaké pravdy šíří ASKORD?

Každá vážně vyslovená hloupost se většinou tváří jako důvod k zamyšlení.  Vybavilo se mně to při vzpomínce na dobu nedávno minulou, kdy se na Žižkově stavěla nová televizní věž. Vznikl tehdy jakýsi spolek na ochranu obyvatel všech přilehlých  čtvrtí, kteří byli masírováni hrozbou, že z věže šířený signál bude natolik silný, že ohrozí jejich zdraví a dokonce i životy. Byl vytvářen tlak na orgány státní správy, prošetřováním záležitosti se musela zabývat příslušná ministerstva. A pochopitelně, že nikoli zadarmo.  

Náhle bylo druhořadé, že Praha postrádá kvalitní televizní signál, proti výstavbě věže se podařilo vzedmout mimořádnou  vlnu odporu  a nová kauza  se stala vítanou kořistí sdělovacích prostředků.  Jak vděčné téma především pro bulvár. A přišly tendenční články, připravované bez znalosti problematiky věci, vedené především touhou po senzaci. Až posléze bylo zjištěno, že jeden z představitelů uvedeného spolku si vylepšuje své příjmy výrobou televizních antén v garáži kdesi na kraji Prahy. Tedy žádný křišťálový lidumil, kterému leží na srdci blaho bližních, nýbrž zhrzený pokoutný podnikatel. O tom se už  tenkrát pochopitelně příliš nepsalo.

Dále čtěte:

Pokud někomu uvedené řádky připomínají něco ze současnosti, není daleko od pravdy. Ano, mám na mysli právě probíhající rekonstrukci Karlova mostu. Také zde se vyrojila řada odpůrců způsobu těchto oprav. Členové Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) tvrdí, že kamenické práce byly provedeny neprofesionálně, mnoho kamenů v parapetní zdi vyměněno zbytečně, stovky  kamenů prý byly ztraceny,  došlo k nenávratnému poškození mostu atd. Také zde se podařilo vyvolat značnou veřejnou polemiku a to vlastně jen kvůli okrajové části prací, tj. opravě parapetu mostu. Navíc jde o polemiku zcestnou,  naprosto populistickou a hloupou, která už značně  překročila památkovou ochranu Karlova mostu. Během více než 650 let staré historie byl parapet mostu opravován a doplňován jinými kameny nesčíslněkrát. Veškeré práce zde probíhají kvalifikovaně a s požehnáním památkářů. Mnohé sdělovací prostředky si však stále neberou servítky, jako například  jeden celostátní deník koncem minulého týdne. Mohli jsme se tak opět dočíst o „zfušované, respektive zpackané opravě, zničených 240 kamenech apod." A také žalostném příběhu Karlova mostu s poučením,  že teta Kateřina by řekla: „Líná huba - holé neštěstí" a také „dvakrát měř, jednou řež."

Co k tomu dodat? Snad jen to, že každá vyslovená hloupost vypadá jako důvod k zamyšlení. Ano, to jsme  řekli již na začátku. Takže  snad už zbývá dodat jediné - že stokrát opakovaná lež se začíná nebezpečně  podobat pravdě.

Bohuslav Hatina

Autor je provozovatelem webu http://www.zachrante-karluv-most.eu/

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Hatina

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.