Hejtman Hašek: Nepřišli jsme na Hrad žalovat. S Nečasem se ale komunikovat nedá

13.03.2013 18:38

Vyjádření po setkání prezidenta Miloše Zemana s hejtmany.

Hejtman Hašek: Nepřišli jsme na Hrad žalovat. S Nečasem se ale komunikovat nedá
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

V Praze se ve středu na pracovním obědě setkala reprezentace českých a moravských krajů vedená hejtmanem a předsedou Asociace krajů ČR Michalem Haškem. Hlavním bodem jednání bylo nastavení nové spolupráce mezi kraji ČR a prezidentem České republiky Milošem Zemanem a představení současné situace v krajích. Hejtmani také s prezidentem Zemanem hovořili o špatné komunikaci vlády Petra Nečase s kraji, která zásadním způsobem negativně ovlivňuje rozvoj regionů. Prezident Zeman v úvodu ocenil hospodaření krajů, které považuje za lepší, než hospodaření centrální vlády. Hejtmani pak informovali prezidenta republiky o aktuálních problémech každého jednotlivého regionu a o nezájmu centrální vlády o kraje a ignorování nastolených témat ze strany jak předsedy vlády, tak ze strany jednotlivých ministerstev.

„Nepřišli jsme na Pražský hrad žalovat, ale bohužel jsme museli konstatovat, že už několik měsíců fatálně nefunguje elementární komunikace mezi Petrem Nečase, jeho kabinetem a hejtmany," konstatoval předseda AKČR Michal Hašek a dodal: „Náš stát spravujeme společně a naším zájmem není se za každou cenu vymezovat a bojovat při jiném politickém složení centrální vlády a krajských vlád,“ řekl Michal Hašek.

Hejtmani se s prezidentem České republiky shodli na důležitosti pravidelné a intenzivní komunikace mezi kraji a Pražským hradem a zároveň na pravidelných návštěvách hlavy státu v regionech. Tématy návštěv bude jak situace ve zdravotnictví či škrty v oblasti sociálních služeb, tak i problematika učňovského a středního školství a omezování krajských rozpočtů ze strany ministerstva financí. Na závěrečné tiskové konferenci předseda rady hejtmanů Michal Hašek jménem všech hejtmanů poděkoval prezidentu republiky Milošovi Zemanovi za to, že v tak krátké době od jmenování prezidentem republiky našel čas k tomuto setkání.

Jsem velice rád, že se s panem prezidentem shodujeme také v otázkách důležitosti výstavby klíčových dopravních staveb v krajích či v otázce hospodaření krajů a čerpání evropských prostředků. Jako hejtmani se velice těšíme na návštěvy pan prezidenta v krajích a věřím, že tato spolupráce bude ku prospěchu krajů a jejich obyvatel,“ řekl Michal Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…