Hejtman Řihák: Strašický starosta by neměl mluvit za středočechy

17.02.2013 15:02

Dovolím si oponovat proti několika tvrzením uveřejněným v článku Václava Prokše s názvem „Brdy: Souboj krajů pokračuje.“

Hejtman Řihák: Strašický starosta by neměl mluvit za středočechy
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

S hejtmanem Plzeňského kraje Stanislavem Chovancem se v otázce budoucnosti území současného Vojenského újezdu Brdy shodneme na celé řadě věcí. Především nám oběma jde o to, aby zde byla zachována zdejší krásná a neponičená příroda a aby byly ochráněny zdroje kvalitní pitné vody. K tomu je nutné, aby v Brdech, ještě před odchodem vojáků, vznikla chráněná krajinná oblast. Rovněž chceme, aby lidé mohli navštěvovat Brdy bezpečně, bez obav, že jim pod nohama vybuchne zapomenutá vojenská munice. A v neposlední řadě také chceme, aby voda, přitékající z Brd, lidem byla jen k užitku. To znamená, že máme shodu i na výstavbě protipovodňové ochrany.  

Prakticky jediné, v čem se naše názory liší, je změna katastrálního členění Vojenského újezdu Brdy. Jako hejtman Středočeského kraje prosazuji, aby Brdy zůstaly součástí Středočeského kraje. Jak jsem již dříve řekl, je to stejné, jako kdyby mi soused chtěl vzít kus zahrady. Také bych se bránil. Brdy patří do Středočeského kraje a myslím si, že by to tak mělo zůstat i po odchodu vojáků z tohoto prostoru.

Na rozdíl od strašického starosty Hahnera nejsem přesvědčen o tom, že by s případným „novým rozdělením území Brd souhlasily i dotčené středočeské obce“. Pokud je mi známo, zástupci středočeských obcí sousedících s Vojenským újezdem Brdy naopak v minulosti vždy prosazovali zachování současného stavu. Pokud vím, tak v nejbližších dnech se uskuteční setkání starostů středočeských podbrdských obcí. Proto je přinejmenším předčasné, aby pan Hahner nyní mluvil za středočechy.

Rovněž nesouhlasím s dalším tvrzením strašického starosty, že by „město Příbram chtělo mít v Brdech svoje rozvojové území“. Naopak trvám na tom, aby Brdy byly vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí a aby zde nebylo žádné rozvojové území ve smyslu například výstavby nových rekreačních areálů. Právě takových, jaké si asi představuje strašický starosta. Brdy by se měly naopak stát oázou takzvané měkké turistiky, kde budou mít přednost pěší turisté, cyklisté, či lyžaři.

MVDr. Josef Řihák, hejtman Středočeského kraje        

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…