Horská (KDU-ČSL): Jak je v ČR naplňován cíl rovných příležitostí?

06.12.2011 21:45

Na tuto otázku hledali odpověď účastníci konference, kterou uspořádala na půdě Senátu senátorka Miluše Horská.

Horská (KDU-ČSL): Jak je v ČR naplňován cíl rovných příležitostí?
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Jedním z důvodů uspořádání této konference byl pro senátorku Miluši Horskou ne zcela reflektující postoj MŠMT k současným problémům ve školství a potřebnost zpětné vazby této instituce vůči terénu.

Pozvání k vystoupení přijaly známé odborné kapacity z oblasti speciální pedagogiky doc. Michalík a doc. Švarcová, z poradenských zařízení PhDr. Zapletalová, své zkušenosti předaly ředitelky základních škol. Novou roli MPSV vysvětloval ředitel odboru PhDr. Macela, za ministerstvo školství vystoupila ředitelka odboru Mgr. Ježková, roli ČŠI vysvětlila ředitelka odboru Ing. Šojdrová, o iniciativách veřejného ochránce práv hovořil Mgr. Čermák a za krajské radní promluvila Ing. Pernicová.

„Cílem konference bylo otevření diskuse a výzva směrem k ministerstvu školství k meziresortní spolupráci. Našim společným cílem je rovný přístup ke vzdělávání a zohlednění vzdělávacích potřeb žáků. Měli bychom hledat cesty, jak dětem a školám pomoci. Je zbytečné vést spory, zda je lepší inkluzivní nebo speciální škola. To jsou různé cesty, které vedou ke stejnému cíli, není jediná cesta pro různorodé potřeby dětí.
Mnoho škody vzniká nedostatkem komunikace. Ministerstvo školství samo nepodniká žádné kroky, chybí koncepce a vize. Reaguje pouze, když je „tázáno". Jedním z aktuálních návrhů je metodika pro jednotnou diagnostiku, která byla vypracována na Pedagogické fakultě UP a v Asociaci pracovníků speciálně pedagogických center, a na konferenci o ní hovořil doc. Michalík. Rádi bychom ji prosadili do zákona," říká senátorka, která sama ví, co to je řídit školu pro děti s více vadami. Problematika inkluze se dnes v ČR týká několika tisíc dětí a žáků se zdravotním postižením. Pokud k nim přiřadíme i žáky škol praktických, o jejichž vzdělávacích podmínkách se dnes vede složitá a bouřlivá diskuse, jedná se celkem o cca 30 tisíc dětí.

Pokrok nastává v ochotě rezortů MŠMT a MPSV spolupracovat. Pomoci tomu může i tlak Národní rady osob se zdravotním postižením, kterou na konferenci zastupoval její předseda pan Bc. Krása.

„Velmi si jeho účasti a podpory vážím," řekla na závěr paní senátorka, která rovněž oznámila, že tato konference nebyla poslední, ale že chce v otevřené diskusi s odbornou veřejností pokračovat.

Více:
Horská (KDU-ČSL): Víme, jak uspořit finance ze zdravotního pojištění

##PROFIL 2988##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…