Hovorka: Pane ministře, nedávejte panu Chrenkovi další zdravotní pojišťovnu

13.03.2012 10:35

Některá média informovala veřejnost o zájmu pana Chrenka, resp. České průmyslové zdravotní pojišťovny o sloučení se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance.

Hovorka: Pane ministře, nedávejte panu Chrenkovi další zdravotní pojišťovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Tento záměr není nový. V roce 2009 tehdejší ministryně Dana Jurásková sloučení povolila právě v den, kdy Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, který účelová slučování zdravotních pojišťoven zakazoval. Než novela vyšla ve sbírce zákonů, ministryně podepsala sloučení ZP Agel s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou a s Českou národní zdravotní pojišťovnou.

„Z miniaturní zdravotní pojišťovny tak vyrostla Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která má 730 tisíc pojištěnců a obrat 14,5 miliardy korun. Teprve moje novela zákona o zaměstnaneckých zdravotních pojišťovnách zabránila v roce 2009 dalšímu sloučení se ZP Metal Aliance.  Současná vládní koalice moji novelu zákona o pojišťovnách zrušila a umožnila další účelové slučování zdravotních pojišťoven,“ říká Ludvík Hovorka, bývalý poslanec KDU-ČSL.  

ZP Agel nikdy neměla získat licenci k provozování zdravotní pojišťovny. Není totiž normální, aby jedna firma, resp. jeden člověk ovládal současně řetězec 11 nemocnic, řady dalších zdravotnických zařízení – laboratoří, poliklinik, lékáren, ordinací, které zdravotní péči poskytují, a současně zdravotní pojišťovny, které zdravotní péči proplácejí.

„V případě existujícího propojení nebo vzájemného ovládání pojišťoven a zdravotnických zařízení nastala deformace ve zdravotním pojištění, ovládání toků finančních prostředků a nerovnost zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení při poskytování a financování zdravotní péče se všemi špatnými důsledky pro pacienty i pro udržitelnost nákladů na financování zdravotní péče. Proto vyzývám pana ministra Leoše Hegera, aby sloučení České průmyslové zdravotní pojišťovny a ZP Metal Aliance nepovoloval. Na sloučení není právní nárok, proto ministerstvo žádosti nemusí vyhovět a nemusí posilovat zdravotnický monopol. Varujícím příkladem nechť je panu ministrovi Slovensko, kde 93 % pojištěnců je klienty zdravotních pojišťoven v majetku Penty nebo Pentou ovládaných,“ upozorňuje Ludvík Hovorka.   

Ing. Ludvík Hovorka
kandidát na senátora za KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.