Hulinský (ČSSD): Jak dlouho ještě bude trvat nebojeschopnost našich letců?

07.02.2013 17:40

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 2. 2013. Interpelace na předsedu vlády.

Hulinský (ČSSD): Jak dlouho ještě bude trvat nebojeschopnost našich letců?
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Pane předsedající, kolegyně a kolegové, v prosinci 2012 jsem z tohoto místa oslovil tehdejší, dnes již víme, že osmidenní, ministryni obrany Karolínu Peake a připomenul jsem jí, že bude muset řešit vlekoucí se problémy s plným zprovozněním transportních letounů CASA.

Mimo jiné jsem vyslovil názor, že není zajištěna funkčnost systému vlastní obrany DAS letounů CASA a ministerstvo přesto neodstoupí od smlouvy s Omnipolem, ač to bylo dříve deklarováno.

Přitom závady ve funkčnosti systému měly být odstraněny firmou Omnipol již do konce května minulého roku. Moje obava se naplnila. Ministerstvo obrany oznámilo, že 31. ledna 2013 byly s nevyhovujícím výsledkem ukončeny opakované vojenské zkoušky systému vlastní ochrany letounů CASA a že systém vykazuje stále v některých parametrech hodnoty neodpovídající specifikaci. Ministerstvo obrany proto dále dosud je nepřevzalo a neuhradilo.

Ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že neuvažuje vypovědět smlouvu s Omnipolem. Stojí za to citovat tiskového mluvčího Ministerstva obrany. Cituji: "O vypovězení smlouvy nyní Ministerstvo obrany neuvažuje, považuje tento krok za krajní řešení. Nereálně se jeví i integrace systému vlastní ochrany od jiného dodavatele, kde by bylo dosažení plné funkčnosti a trvalo by několik let a výsledek podobné snahy je dopředu značně nejistý."

Generální ředitel Omnipolu Michal Hon pochopitelně tento postoj ministerstva přivítal se slovy, cituji: "To, že Ministerstvo obrany neuvažuje o vypovězení smlouvy na nákup strojů, umožňuje vést další jednání v konstruktivní atmosféře." (Místopředseda Pospíšil: Čas utekl, pane poslanče.)

Takže, nepřítomný pane premiére, jen dvě otázky.

Vzhledem k tomu, že za rezort obrany dnes odpovídáte vy, byl bych rád, kdybyste odpověděl v písemné podobě, jak dlouho ještě hodláte tolerovat skutečnost, že část letectva Armády České republiky není plně bojeschopná a za druhé, není proto vaší povinností, abyste rozhodl o vypovězení smlouvy? Děkuji a čekám písemnou odpověď.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.