Hulinský: Neschopností Nečasovy vlády přijde ČR o 100 miliard z evropských fondů

30.12.2012 15:32

Dlouhodobě upozorňuji na skluz v procesu čerpání evropských fondů.

Hulinský: Neschopností Nečasovy vlády přijde ČR o 100 miliard z evropských fondů
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Do poloviny tohoto roku byla má kritika ze strany Nečasovy vlády vyvracena ujišťováním, že jsou tyto obavy liché. Bohužel, tato argumentace byla v duchu té, kterou ČSSD slyšela, když varovala před dopady globální ekonomické krize na Českou republiku: jsme ostrůvkem stability, žádné riziko nám nehrozí, a když, tak jen mírné.

Že se jedná o hluboký omyl a možná i o lež, začalo být zřejmé ve chvíli, kdy evropské instituce pozastavily většinu českých operačních programů a poukázaly na systémové problémy především v oblasti kontroly a výběru projektů. České republice hrozí tzv. korekce v řádu desítek miliard korun, které bude muset vracet zpět do evropského rozpočtu.

Server Aktualne.cz navíc uveřejnil analýzu, z níž vyplývá, že padá další z argumentů Nečasovy vlády ohledně schopnosti České republiky vyčerpat veškeré prostředky pro naši zemi určené na období 2007-2013, a to i za použití pravidel N+. České republice podle této analýzy (a nejen podle ní) hrozí, že může přijít až o 100 mld. Kč. Spolu s tzv. korekcemi může tato částka překročit i neuvěřitelných 150 mld. Kč!

Vyzývám proto ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, aby seznámil veřejnost s naprosto přesným stavem čerpání evropských fondů, rozkryl přehledně pravděpodobnost jednotlivých rizik, včetně jejich finančních dopadů a především aby představil krizový plán pro omezení rizika nevyčerpání evropských fondů.

Jsem přesvědčen, že už bylo dost mlžení a falešného optimismu!

Petr Hulinský, stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…