Hulinský (ODS): Rathova kauza. Jedou v tom všichni. Vyhrají?

17.09.2012 13:16

Středočeští krajští radní z ČSSD kryli záda Davidu Rathovi v jeho pumpování úplatků z veřejných zakázek. Potvrdila to i Kateřina Pancová, která s ním a se svým přítelem Petrem Kottem korupční systém vytvořila. Přesto řada těchto radních bez skrupulí opět kandiduje do krajských voleb. A mají šanci na úspěch.

Hulinský (ODS): Rathova kauza. Jedou v tom všichni. Vyhrají?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„V radě jsou jenom spřátelený,“ řekla Kateřina Pancová v jednom z policejních odposlechů, která dnes zveřejnila MF Dnes ve své zvláštní příloze nazvané Rathův tajný svět.

Krajští radní z ČSSD opravdu celé čtyři roky kryli Davida Ratha a jeho gang v řádění ve Středočeském kraji. Opírali se přitom o podporu komunistů. Svým aktivním či pasivním přístupem jim umožnili okrást obyvatele o desítky milionů korun. Zároveň se jim „povedlo“udělat ze středních Čech nejzadluženější kraj v České republice. Každému Středočechovi, i tomu nejmenšímu, zasekli sekyru ve výši 8 500 korun.

Logika a slušnost velí, že by za to měli všichni potichu vyklidit pozice a maximálně čekat, jestli nové vedení nepředá výsledek jejich devastace policii k dořešení.

Nicméně možná právě proto, ale zejména kvůli absenci vlastní sebereflexe, řada Rathových „spřátelených“ radních opět kandiduje za ČSSD v krajských volbách. A to na čelných místech, které by jim umožnily zůstat ve funkcích.

Na kandidátce, jejíž podobu zrežírovali Rathovi nejbližší političtí souputníci Richard Dolejš a Marek Semerád, tak chybí nebo jsou na těžko volitelných místech pouze ti radní, kteří se od Ratha „hrdinsky“ odvrátili po jeho zatčení. Například současná hejtmanka Zuzana Moravčíková není oblíbenkyní Dolejše ani Semeráda, a proto je až na sedmém místě kandidátky. S jako hejtmankou s ní tedy oba Rathovi kluci nepočítají. Naopak by rádi prosadili za hejtmana svého koně, příbramského starostu a zároveň senátora Josefa Řiháka. Toho zase Moravčíková veřejně označila za přímého pokračovatele Rathova způsobu vedení kraje.

Člověk si říká, a co na to vedení ČSSD a její předseda Bohuslav Sobotka? Ten sice po Rathově zatčení volal po změně ve vedení středočeské ČSSD i rezignaci radních na jejich funkce, Richard Dolejš a spol. mu však dali jasně najevo, kdo je ve středních Čechách pánem. Sobotka prohrál a od té doby je pouze pasivním divákem.

A tak mlčí i ke skutečnostem, které působí až neuvěřitelně. Na kandidátce ČSSD je například na 4. místě současná krajská zastupitelka Miloslava Vlková, obžalovaná z vydírání bývalé zaměstnankyně úřadu ve Štěchovicích, kde byla Vlková starostkou. Mimo jiné je to i prokazatelný příklad nejen slabého vlivu Sobotky na dění ve středočeské ČSSD, ale i zcela odlišného přístupu vedení ČSSD k řešení stejného problému. Zatímco náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu pro podezření ze zneužití pravomocí vyškrtla sociální demokracie z kandidátky a má jednat také o jeho vyloučení z ČSSD, u Miloslavy Vlkové to neřeší.

Na další problém několika kandidátů upozornili členové občanské iniciativy Už toho bylo dost (jejich jména, místa na kandidátce a zastávanou funkci zveřejnili na www.uztohobylodost.cz). Jsou totiž v protizákonném střetu zájmů. Buď jsou zaměstnanci krajského úřadu nebo některé krajem zřizované příspěvkové organizace, a to v manažerské funkci. Typické je, že sociální demokraté se snaží skutečnost, že mají na kandidátce lidi ve střetu zájmů, zamlžit i neurčitým označením jejich profese. Podle členů občanské iniciativy se ČSSD spoléhá na to, že obyvatelé nemají přehled o tom, které organizace kraj zřizuje, a tudíž tento rozpor se zákonem nezaregistrují.

A perlička na závěr, desítkou na středočeské kandidátce ČSSD a zároveň jejím volebním manažerem je již zmiňovaný Marek Semerád, kterého David Rath posadil do miliony vystlaného teplého hnízda krajského zastoupení v Bruselu. Semerád tam pobíral královské odměny bez toho, že by kdy prokázal, co vlastně pro Středočeský kraj udělal.

ČSSD nyní rozjíždí v kraji na podporu těchto svých pochybných kandidátů masivní kampaň. A podle nedávných průzkumů veřejného mínění není bez šance na vítězství. Obyvatelé kraje o tom rozhodnou 12. a 13. října.

Mgr. Milan Hulínský
člen strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…