Janeček (ODS): Socanské peklo (s poučením pro ODS)

18.03.2013 6:40

Jestli to snad zatím ještě někomu nebylo jasné, po víkendovém sjezdu ČSSD v Ostravě už nemůže být na pochybách vůbec nikdo – tato strana levicových populistů se chystá naplno využít sebevražedných tendencí české pravice a po parlamentních volbách příští rok zavést v Česku levicové peklo na zemi!

Janeček (ODS): Socanské peklo (s poučením pro ODS)
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Zdá se vám to přehnané? Naopak! Pokud vedení socdem v čele s Bohuslavem Sobotkou myslí vážně například jen zvýšení minimální mzdy z nynějších osmi na 12 tisíc korun, můžeme se těšit na dvojcifernou nezaměstnanost, dramatický nárůst inflace a takové roztočení státního dluhu, že z toho půjde všem hlava kolem.

Minimální mzda se má zvyšovat v době ekonomické prosperity a růstu. Co přinese takový krok v době recese? Podnikatelé na ni nebudou mít, začnou propouštět, více lidí bude odkázáno na dávky… Když tedy předseda Sobotka mluví současně i o záměru snižovat mandatorní výdaje (rozuměj třeba právě sociální dávky), není to z jeho strany nic jiného, než vědomá populistická lež. Oboje současně prostě nejde.

To ale není zdaleka všechno, co ČSSD chystá. Stínový ministr financí Jan Mládek chce například pro fyzické osoby zavést daňovou progresi s horní sazbou 38 % místo současné 15procentní rovné daně, firmám chce zvýšit daně z 19 na 21 procent. Střízlivý odhad důsledků: Další útlumu podnikání, další nárůst nezaměstnanosti, odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků do zahraničí. Tak vypadá oživení podnikání podle expertů z Lidového domu. Skoro jako kdyby se po vzoru svých ideových soudruhů z KSČM chystali střední třídu zlikvidovat. Ostatně Mládek to řekl naplno: Živnostníci podle něj parazitují na zaměstnancích! V 50. letech by řekl, že živnostníci „tyjí z mozolů vykořisťované dělnické třídy“. To, že se slovník ČSSD a komunistů sbližuje, nás má zřejmě připravit na jejich společné vládnutí, ke kterému už se ani nestydí přiznat.

Pro ODS a veškerou pravici v Česku by to mělo být posledním varováním. Jedině jednotná ODS a sjednocená pravice může zabránit tomu, aby ČSSD s komunisty zasadili tentokrát už možná definitivní ránu živnostníkům a drobným podnikatelům a tím fatálně zhoršili výkonnost české ekonomiky.

Pokud tomu chceme zabránit, musíme přestat s vnitřními personálními spory, vsadit na zdravý rozum a vrátit se k programovým zásadám, které dělají pravici pravicí. Které to jsou? Schválně si sami odpovězte, se kterým z následujících třinácti bodů souhlasíte.

1) Přestaňme se bavit o tom, zda má být schodek 3% nebo 5%. Normální je hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

2) Začněme na polích opět pěstovat obilí, chmel, ovoce a zeleninu. Není normální, aby se do nafty přidávaly příměsi, které zvyšují zplodiny, zhoršují výkon a snižují trvanlivost motoru. A které navíc zdražují provozní náklady firem.

3) Není přípustné, aby vinou nesmyslné honby za obnovitelnými zdroji, které zdražují vstupní náklady firem (např. el. energie), lidé přicházeli o práci a krachovaly naše společnosti.

4) Není normální, že v době vyspělejších počítačových technologií narůstají počty zaměstnanců ve státní správě.

5) Není normální, aby policisté, učitelé, hasiči, záchranáři, lékaři… nebyli řádně zaplaceni za svou práci.

6) Není normální podporovat lidi, kteří mají zdravé ruce a prostě se rozhodli, že se jim jen nechce pracovat.

7) V ČR pracuje 100 tisíc přistěhovalců. Proč? Ať jejich práci dostanou naši lidé a pokud ji nechtějí, ať zůstanou bez podpory.

8) Místo vyčůránků a lenochů musí stát začít podporovat růst populace.

9) Je normální, aby se rodina starala o své děti a seniory. Chybí mezigenerační solidarita. Není normální, aby ve všem zodpovědnost přebíral stát.

10) Není normální, aby samozvaná občanská sdružení o počtu tří zakládajících členů měla stejná práva jako řádně volené orgány. Tato tzv. „občanská společnost“ brzdí výstavbu dálnic a jiných prospěšných staveb. (Opět berou lidem práci, brzdí rozvoj infrastruktury, dopravy, obchodu …)

11) Není normální, aby naše firmy kontrolovalo tolik státních institucí. Nestačí jen jedna? Kolik ještě kontrolorů, kteří budou kontrolovat kontrolory? Kolik byrokratických kroků bude dál brzdit naší ekonomiku? Zde je třeba bojovat proti korupci, nikoliv placením dalších a dalších nevládních organizací.

12) Je normální, když chce někdo podnikat, aby si založil firmu do jednoho týdne.

13) Začněme používat zdravý rozum!

Že souhlasíte se vším? Pak si nejspíš sami pokládáte další otázku: Proč to ODS, která je nejsilnější vládní stranou a má i premiéra, nezačne prosazovat? Místo toho dělá jeden za druhým kroky, jimiž zrazuje vlastní program (zvyšování daní či byrokratická zátěž související s nesmyslným rušením akcií na doručitele nejsou nic jiného) a odhání od sebe další a další voliče a členy.

A tady – pokud tedy vůbec někde – by snad mohla ODS najít částečnou inspiraci v ostravském sjezdu ČSSD. Pokud totiž udělali oranžoví něco rozumného, tak to bylo nezvolení „profesionálního syna“ Jiřího Dienstbiera místopředsedou strany. Pochopili, že pouhé opakování slov „slušnost“ a „boj proti korupci“ není politickým programem, pokud jde jen o slova a nic, co by vedlo k jejich naplnění.

Pokud se chce ODS udržet v čele české pravice, nezbývá jí, než udělat totéž. Tedy začít poslouchat více vlastní členskou základnu než ty, kdo chtějí zastávat klíčové posty a rozhodovat o ostatních bez dodržování základních demokratických a konzervativních postupů. Ne náhodou má ODS – stejně jako ČSSD – s takovými lidmi nejvíce zkušeností a problémů právě v Praze, tedy v místě, kde byla dříve vždy zvyklá s přehledem vyhrávat volby. Dokáže to i s novým vedením, které v ODS v metropoli úřaduje už přes dva roky? Násilné rušení oblastí, které mají jiný názor, zatím bohužel ukazuje spíše na „konec ODS v Praze“. To bychom ale neměli dopustit!

Jiří Janeček, člen ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!