John: Ruce policie opět svázány

30.08.2012 10:00

Nastoupil jsem na ministerstvo vnitra s cílem rozvázat ruce policii a po dvaceti letech ji nechat svobodně vyšetřovat trestnou činnost každého občana bez rozdílu, nehledě na jeho společenské postavení a politickou příslušnost.

John: Ruce policie opět svázány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Abych toho docílil, musel jsem umožnit nástup do čela policie lidem, kteří nebyli svázáni s érou exministra ODS Ivana Langera, jehož vláda nad rezortem vnitra může být encyklopedickým příkladem zneužívání politické moci a orgánů činných v trestním řízení.

Stihl jsem v této věci bohužel učinit pouze jeden, ale jak se později ukázalo, o to důležitější krok. Ustanovil jsem do funkce policejního prezidenta plukovníka Petra Lessy. Muže, kterého od té doby nezaslouženě provázela uměle vyvolávaná pověst člověka spjatého s VV.

Petr Lessy svým chováním, podle mého názoru opakovaně dokázal, že není člověkem VV, ale člověkem všech občanů ČR. Nejen, že se po svém nástupu skutečně vypořádal se suitou Langrových pohrobků, ale především rozvázal policii ruce a umožnil poprvé po dvaceti letech policistům skutečně svobodně vyšetřovat a především rozkrývat trestnou činnost v nejvyšších patrech politiky a mocenských struktur. Důkazem toho, budiž fakt, že během jeho působení byla vyšetřována trestná činnost představitelů koaličních i opozičních politických stran bez rozdílu.

Petr Lessy se nikdy nedopustil ničeho, co by mohlo být jen náznakem považováno za stranění jakékoliv zájmové skupině nebo politické straně. Stal se však nepohodlným. Stal se nepohodlným této vládní koalici, která se ho prostřednictvím ministra Kubiceho snažila všemi možnými způsoby diskreditovat a zbavit. Jeho odvaha čelit politickým tlakům vyvrcholila statečným postojem v kauze CASA, kde nejen, že neváhal bránit své podřízené, ale veřejně promluvil o tlaku ministra Kalouska na jeho osobu.

Od té doby má Lessy dříve odvolaný ex-náměstek Bílek, toho času šéf GIBS, od premiéra Nečase, Miroslava Kalouska a Ivana Langera úkol Lessy odstranit. Jediným způsobem, jak toho mohli dosáhnout, byl postup, který dnes použili. Je jím účelová kriminalizace, spočívající ve znovu otevření již rok odloženého a nesmyslného případu.

Že se nejedná o běžný postup nezávislého orgánu, ale o zneužití moci dokazuje několik faktů. Jednak to, že o kriminalizaci a odvolání Lessyho představitelé vládní koalice (včetně Karolíny Peake, která opakovaně vyjadřovala Lessymu podporu a mluvila i o odchodu z vlády v případě jeho vynucené rezignace) vědí již od tohoto pondělka. Jednak to, že na likvidaci Lessyho se podíleli dva nejbližší Langerovi lidé - Ivan Bílek (šéf GIBS) a Roman Fidler (nový šéf personálního odboru vnitra). Jednak to, že přes veřejné deklarace Karolíny Peake o požadavku na transparentní výběr Lessyho zástupce, byl jen pár hodin po jeho odvolání ustanoven policejním presidentem Martin Červíček. Člověk žijící společně s vysoce postavenou členkou ODS a současně člověk, jehož kariéra nabrala nezvyklého tempa právě za vlády Ivana Langera. Vládní koalice dokonce neváhá riskovat dvojvládí v čele policie. Posledním důkazem budiž fakt, že celý proces odstranění policejního prezidenta musel proběhnout rychle, v době kdy je Petr Lessy v pracovní neschopnosti, ale především před hrozícím pádem vlády příští týden.

Elity ODS a TOP09 si tak na poslední chvíli pojišťují, aby v případě jejich politické smrti vedl dalších 5 let policii člověk, který ji vrátí ke starým zajetým pořádkům a bude v duchu policejního motta „sloužit a chránit“, ale nikoli občanům ČR, ale jejich zájmům.

Přestože mu to všichni podsouvali, dokázal Petr Lessy, že ačkoliv byl ustanoven do funkce policejního prezidenta ministrem za VV, dokázal opakovaně svým chováním hlubokou emancipaci na politických tlacích a velkou odvahu bránit své podřízené při plnění jejich služebních úkolů. Policejní prezident Petr Lessy sloužil všem občanům ČR, ale patrně nesloužil zájmům vlády ČR.

To je důvod, proč o něj občané ČR dnes přišli. Doufejme, že jen dočasně. Věci veřejné nechtějí být samozvaným advokátem Petra Lessy. Proto vyzýváme nejen k okamžitému svolání mimořádné schůze sněmovny k tomuto tématu, ale především vyzýváme všechny parlamentní i neparlamentní opoziční strany a všechny občany tohoto státu, kteří mají zájem na vládě práva, aby se bez rozdílu svých politických názorů sjednotili při obraně demokratických základů ČR a veřejně projevili svou občanskou nespokojenost s chováním této vlády, která dnešním krokem ztratila poslední zbytky legitimity vládnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.