John: Složenka za předražená letadla CASA musí být vystavena vládě

20.06.2012 10:25

Omnipol na své dnešní tiskové konferenci zpochybnil posudek firmy American Apprisal, na základě kterého byla obviněna tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová a zároveň uvedla, že nepředpokládá, že by došlo k výzvě vlády k navrácení nějaké finanční částky právě z důvodů nejasnosti výpočtu rozdílu předražení zakázky.

John: Složenka za předražená letadla CASA musí být vystavena vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Je jasné, že Omnipol bude celou záležitost zpochybňovat a svým způsobem zastrašovat. I to je další důvod, proč by vláda měla celou záležitost urychleně začít řešit,“ komentuje vyjádření Omnipolu předseda strany VV Radek John.

Již v pátek vyzvala strana Věci veřejné vládu, aby konala svou povinnost a bezodkladně začala vymáhat neoprávněný zisk firmy Omnipol, z prodeje armádních letounů CASA, ve výši 658 milionů Kč. Policie, která celý případ vyšetřuje, poukazuje na fakt, že vláda využila při nákupu letounů CASA výjimku, díky níž nemusela vypsat veřejnou soutěž, ale v takovém případě pak měla ministryně povinnost ocenit pořizovaný majetek. „Tvrzení, že cenu na nákup letounů odmítlo ministerstvo financí posoudit je absurdním důvodem, proč této liteře zákona nebylo vyhověno. Rovněž tvrzení Omnipolu a dalších zúčastněných, že vzhledem k neobvyklosti zakázky nebylo možné provést ocenění, je přinejmenším k pousmání. Vždyť obvyklou cenu lze stanovit vždy a na cokoliv, pokud podobná transakce proběhla kdekoliv na světě. Očekával bych, že v tak důležité zakázce za několik miliard bude vláda postupovat tak, aby měla jistotu, že stanovená cena opravdu odpovídá a nebude mrháno penězi daňových poplatníků,“ říká Radek John a dodává, že je zarážející, jak si ministerstvo obrany odpovědnost za cenu nákupu letounů přehazuje s ministerstvem financí. To navíc není tím, kdo by měl vykládat zákon, jak tomu prostřednictvím médií dělá Ministr Kalousek. „Vláda by měla v první řadě konat a vymáhat 658 milionů a nezabývat se výkladem znění zákona K tomu máme právníky a soudy.“ dodává John. Zajímavostí je rovněž fakt, že armáda o nakoupené letouny ani nestála z důvodu krátkého doletu a malé přepravní kapacity, jak vyplývá z prohlášení náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka.

„Je zcela nepřípustné, aby se vláda stavěla k možnosti vymáhat tak zásadní částku, která by přispěla do státní kasy, tímto vlažným způsobem a dokonce snad čekat až bude vyšetřování skončeno, jak minulý týden prohlásil Premiér. Vymáhání neoprávněného zisku státem nemá nic společného s paní Parkanovou, a proto by se vláda touto kauzou měla neodkladně zabývat bez ohledu na pokračování vyšetřování, jinak se sama dopouští trestného činu,“ dodává John a uzavírá konstatování tím, že je optimistou a věří, že v těchto ekonomicky těžkých časech se vládě podaří vrátit státní pokladně 658 miliónů korun a ulehčit tak daňovým poplatníkům neboť tyto peníze jsou naprosto neodůvodněnou a tučnou kořistí OMNIPOLU ze zakázky armádních letounů CASA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…