Jurečka (KDU-ČSL): Proč se musí špatně hospodařící vláda zahojit na zemědělcích?

12.05.2012 17:22

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka osobně podpoří plánované protesty zemědělců proti záměru vlády zrušit vracení spotřební daně z nafty zemědělcům, tedy tzv. Zelenou naftu.

Jurečka (KDU-ČSL): Proč se musí špatně hospodařící vláda zahojit na zemědělcích?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

„Od dětství jsem vyrůstal v zemědělství a nyní jsem již deset let aktivním farmářem. Proto vím, že vyjednané podmínky při vstupu do EU nebyly pro naše zemědělce stejné, jako pro ostatní farmáře v EU. Vláda tehdy přislíbila tyto špatně vyjednané podmínky kompenzovat zemědělcům ze státního rozpočtu, mimo jiné tzv. „TOP-UP platbou“. Tyto platby již dva roky my zemědělci v ČR prakticky nedostáváme, stát tím ušetřil více než 10 miliard korun.  Nikdo ze zemědělců neprotestoval, jsme si všichni vědomi současné situace státního rozpočtu a nutnosti úspor, ale rušit nyní dlouhodobě nastavená pravidla pro tzv. vratku spotřební daně z nafty považuji za velice špatný krok.

Spotřební daň z nafty je určena pro obnovu silniční sítě. Zemědělci však silnice užívají minimálně. Více jak 90% nafty spotřebují farmáři mimo silniční sít – proto vznikla tzv. Zelená nafta.

Realizace tohoto vládního záměru by nás zemědělce postavila opět do horší pozice v rámci konkurence EU. Je nutno připomenout, že „vratka“ tvoří jen 60% z celkové spotřební daně na naftu, zatímco plné osvobození od spotřební daně má 10 zemí EU. Především sousedé Polsko, Německo, Rakousko, což jsou naši přímí konkurenti. Vláda se zřejmě domnívá, že české zemědělství je zbytečné a potraviny budeme dovážet z Polska (ve známé kvalitě).

Došel jsem k závěru, že vezmu svůj kombajn, nebo traktor a vyrazím s ostatními zemědělci na Hané vyjádřit svůj názor. Neustálá změna podmínek podnikání a hospodaření - ode zdi ke zdi - přivede soukromý sektor v této zemi brzy do hrobu.

Jestliže ministr financí hledá, kde by vzal peníze, vřele bych mu doporučil 10 miliard korun, které už dlouho leží jako kumulovaný zisk na účtu státního podniku Lesy ČR.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…