Kalousek: Dlužník by měl být včas informován o svém závazku

20.10.2012 15:50

Od počátku roku 2013 se výrazně zlepší dostupnost informací o existenci dluhu jednotlivým dlužníkům, a to díky projektu Dluhové inkaso obyvatelstva (DINO), jehož myšlenku od jejího vzniku jako ministr financí podporuji a považuji za skvělou.

Kalousek: Dlužník by měl být včas informován o svém závazku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Účelem této v ČR doposud chybějící služby je zamezení praxe některých věřitelů, jejichž cílem není informaci o pohledávce doručit, ale spíše nedoručit, a zahájit tak další fáze vymáhání a zvyšování dlužné částky.

Těší mě, že myšlenka dohledat dlužníka službou České pošty po úspěšném pilotním provozu v Karlovarském a Plzeňském kraji bude pomáhat dlužníkům a věřitelům po celé naší zemi. Kromě omezení nadměrného zvyšování pohledávek na úroveň mnohonásobku původního dluhu přináší i další výhody, které kultivují prostředí inkasa pohledávek a ve finále povedou k přenesení bagatelních kauz z úrovně justice a úspoře na výdajové straně státního rozpočtu.

Nová služba České pošty DINO je krokem vstříc především vůči skupinám s nejnižšími příjmy, které jsou často nejhůře informačně vybavené. Je to pokus ochránit ty slabé, aby jejich situaci nezneužívali někteří silní.

Miroslav Kalousek
ministr financí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.