Kittner (ODS): Chceme konstruktivní zastupitelstva, ne předvolební kampaně

11.04.2012 22:13

O posledním březnovém libereckém zastupitelstvu jsem toho hodně slyšel a hodně četl. A bohužel jsem slyšel hodně nesmyslů, hodně polopravd a hodně účelově upravených prohlášení, jak už to kolem jednání libereckých zastupitelů bývá.

Kittner (ODS): Chceme konstruktivní zastupitelstva, ne předvolební kampaně
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Nechci se ve svém textu dotýkat všech nepravd, které se šíří, to by měli učinit ti, kterých se především dotýkají. Rád bych ale zareagoval na nesmyslnosti, které Libercem kolují kolem návrhu ODS omezit jednání zastupitelstva na 22.00 hodin, a na to, co následovalo.

Předně – co nás k podání návrhu vedlo? Jsou to nesmyslně natahovaná jednání zastupitelů, která nemají za důsledek lepší práci zastupitelského sboru, ale jen obstrukce ze strany Jana Korytáře a jeho Změny pro Liberec. Ostatně to, že je to pomsta současnému vedení za svržení „zimního primátora“ svého času napsal i sám Jan Korytář na facebookovém profilu Liberce občanům před více než půl rokem. Zastupitelé tohoto hnutí se hlásí do diskuse nikoli s věcnými poznámkami či otázkami, ale začasté jsou přihlášeni jaksi „do zásoby“ a reagují až na to, co bylo řečeno dávno poté, co se přihlásili. Tedy hlásí se bez rozmyšlení, jen ve snaze vše protáhnout. Jakoby šlo o každou minutu. Proč ale?

Nechceme, jak někteří úmyslně tvrdí, „přijít a odmávat“, respektive odhlasovat vše. A jít domů. Chceme ale, abychom jednali konstruktivně, dle předchozích jednání a na nich učiněných dohod, dle práce výborů a komisí, které byly za tímto účelem ustaveny.

Zastupitelé nepracují jen jednou měsíčně na jednání zastupitelstva. Oni a jejich spolupracovníci jsou aktivní také na výborech, komisích a dalších uskupeních, na kterých se řeší odborné otázky, a na kterých se pilují a domlouvají postupy nad jednotlivými body, které jdou do zastupitelstva. Nebo by zde alespoň aktivní být měli. Na zastupitelstvo tak jdou již materiály prodiskutované, ke kterým mají jednotlivé strany a členové jejich klubů z velké většiny jasná stanoviska. Nebo by, v zásadě, mít měly. Podotýkám, že své zastoupení mají v těchto pracovních orgánech všechny politické strany, zastoupené v libereckém zastupitelstvu, tedy také Změna pro Liberec. Chápu, že ne vždy je vše jasné již z jednání těchto orgánů, ale také odmítám, že by bylo třeba otvírat všechny otázky zas a znovu na jednání, mnohdy bez toho, že by to mělo souvislost s programem. A může se nám to líbit, či nelíbit, ale je prostě faktem, že představa, která je ze strany ZPL často veřejnosti a okolí podsouvána, že je běžné, že někoho přesvědčím v zásadní věci, či něco zásadního dohodnu během jednání zastupitelstva, parlamentu, či jiného podobného sboru, je nereálná a takto to prostě nikde nefunguje.

To, proti čemu liberecká ODS zvedla při minulém jednání svůj hlas, bylo zneužívání tohoto systému, kdy prodiskutované se znovu, zcela úmyslně obstrukčně a pro využití k marketingu politického hnutí, sáhodlouze diskutuje. Vlastně se jen opakuje to, co už proběhlo na jiném fóru. Tím ale de facto nedáváme dobré poselství těm, kdo na těchto odborných fórech skutečně pracovali – jejich práci srážíme, dehonestujeme, odmítáme.  I proti tomu byl náš apel.

Chceme-li, pojďme zrušit všechny tyto komise, výbory a pracovní skupiny jako zbytečné, protože jejich práci si tímto způsobem usurpuje zastupitelstvo. Město ušetří (ročně miliony) a na podobě jednání libereckého zastupitelstva se nic nezmění. Případné natažení o hodinu či dvě již na situaci vskutku nic nezmění, snad v sále proběhne jen o pár hanlivých poznámek a urážek více. 

Další důvod, který nás k návrhu jednání liberecké zastupitelstvo časově omezit vedl, je nerespektování základních pravidel politiky. Nevěříme v nepolitickou politiku, protože politika je především o komunikaci a o kompromisech. A pokud těmto jednoduchým zásadám někdo neporozumí, nelze se divit, že v politice neuspěje (pokud tedy bereme politiku jako možnost něco prosadit, a díky tomu něco změnit apod.).

Změna pro Liberec má možnost přijít za jakoukoli politickou stranou v libereckém zastupitelstvu, prodiskutovat s ní návrhy, které by ráda předložila a hledat pro ně podporu. Tak se to dělo vždy, a nejen v Liberci, taková je nejen  osvědčená praxe, ale i elementární logika věci. Jenže Změna pro Liberec chce dělat vše jinak a lépe a tak si nechce připustit, že zastupitelé chtějí čas na pročtení návrhů, jejich interní prodiskutování. Oznámit na jednání předsedů klubů, že „budeme něco předkládat“, bez dalších podkladů a informací, a mít pocit, že je to projednané, je stejně tak naivní, jako čekat, že ostatní hlasovat pro své návrhy přinutím nátlakem ať už ze strany zastupitelů ZPL, nebo vystupujících občanů, či očekávat, že zastupitelé, kteří jsou ze strany zastupitelů tohoto hnutí opakovaně napadáni, uráženi a osočováni z kdečeho budou vstřícní. Zkrátka, chci li se na něčem s někým opravdu dohodnout, musím se o tom s ním dohadovat, nikoliv si to vynucovat. A jistě nepomůže ani teatrální vystupování Jana Korytáře v roli „občana města“, snad aby byl lépe viděn a slyšen na kamerách, ani opakované návrhy na hlasování o zařazení bodu, který již zastupitelé vše vypovídající většinou odmítli.

Nemohu se při této příležitosti vyhnout ještě jednomu nikoli nepodstatnému detailu – a totiž skutečnosti, že ze setkání předsedů klubů mnohdy odcházíme v pocitu, že jsme se na dalším postupu všichni shodli. Jako například při řešení hazardu. Mimo jiné také proto, že s navrženým souhlasila  předsedkyně zastupitelského klubu Změny pro Liberec, MUDr. Absolonová. Snad už ani není překvapením, když takto dohodnuté o den později neplatí. V tomto ohledu je mi paní kolegyně zastupitelky opravdu líto. Její vlastní hnutí z ní dělá nekompetentní osobu.

Dalším, a neméně důležitým důvodem, který nás vedl k předložení návrhu, jsou zaměstnanci magistrátu Statutárního města Liberce. Je potřeba uvědomit si, že ti přichází do svého zaměstnání v den konání zastupitelstva v ranních hodinách (většinou kolem osmé) a jejich zdržování jen kvůli hádkám politiků do pozdních nočních hodin není správné. Obzvláště proto, že druhý den musí opět do práce. Chceme-li tedy v mnohahodinových jednáních pokračovat, dohodněme se, že v první části budeme diskutovat věcně a nad návrhy, aby pak úředníci mohli v klidu odejít, alespoň tedy ti, kteří nejsou nepostradatelní pro zdárný úspěch jednání. Zastupitelé, nechť se poté do libosti hádají a diskutují, třeba do časných ranních hodin dne následujícího.

Jakkoli myslím, že ani to se nebude líbit mnohým zastupitelům – i oni jsou totiž obvykle v pracovním poměru a také oni jdou na jednání obvykle z práce, a v poslední době to vypadá, jakoby šli z jednání opět do práce. Chápu, že to nevadí těm, kdo jsou z politiky placeni, či pro tyto účely si zařizují občanská sdružení. Ale ti, kdo mají své nadřízené a mají standardní pracovní dobu, musí respektovat zájmy svých zaměstnavatelů a musí plnit také své standardní povinnosti. Přepych v podobě platu za to, že budou do noci sedět na jednání a dostanou se tak do novin se těmto ostatním zastupitelům nedostává, a to ačkoli jsou obvykle členy standardních politických stran.

Zastupitelé za ODS navíc nenavrhovali ukončit zastupitelstvo, ale pouze jej přerušit s tím, že na následném jednání by se pokračovalo v probírání dalších bodů z programu. To je vlastně návrh naopak vstřícný právě těm, kteří se proti němu tolik ozývali, protože by získali další, tolik potřebný čas před kamerou on-line přenosu a zraky těch mála libereckých novinářů, kteří vydrží jednání sledovat.

Jak absurdní je celý průběh jednání ukázala velmi dobře více než hodinová diskuse, která se nad návrhem ODS rozpoutala, jakkoli bylo možné v zásadě po pěti či deseti minutách přistoupit k hlasování. Stejně tak bylo možné všechny doplňující dotazy a obavy vyřešit bud doplněním stávajícího návrhu, nebo návrhem pozměňovacím. Jenže k tomu nikdo nepřistoupil, i přes mé mnohé výzvy – namísto toho proběhla diskuse o tom, co by, kdyby, a jak kdo zná jednací řád zastupitelstva. Vcelku nepřekvapivým překvapením tohoto bodu se potom stal právě Jan Korytář, jehož absolutní pošlapání jednacího řádu a také zákona máme ještě všichni v dobré paměti z doby, kdy tak „hrdinsky“ čelil svému odvolávání, a to i za cenu porušení právě jednacího řádu, zákona a také samotné podstaty zastupitelské demokracie. Pamatuji na dobu, kdy on jednání předsedal a na jednací řád příliš nedbal. Snad byla chyba, že jsem jej z něho nezkoušel stejně tak, jako to dnes on dělá nejen předsedající, ale také mnoha dalším zastupitelům. Tehdy mi ale takové počínání přišlo dětinské. A vlastně mi takové přijde dodnes.

Představitelé ODS varovali před opakování scénářů jednání minulých, která mohla být, bez újmy kvality projednávání, výrazně kratší, a byla jen uměle nastavována zastupiteli ze Změny pro Liberec, především v jejich závěrech, kdy byla natahována desítkami dotazů a přestřelek o ničem. Slova Jana Korytáře, že „protentokrát se pokusí být vstřícní“ z březnového zastupitelstva vzala za svá snad ještě dříve, než dozněla sálem. Pro příště se snad Změna pro Liberec nemusí tolik snažit a klidně může být nevstřícná. Na výsledku to totiž opravdu nebude vidět, rozdíl mezi jejím vstřícným a nevstřícným chováním nikdo nezaznamená. Možná se jí podaří zastupitelstvo ještě o něco protáhnout, ale to mě osobně, a mnohým mým kolegům, bude vcelku lhostejné.

Avizovaný odchod představitelů ODS ve 22.00 z jednacího sálu nebyl ničím jiným, než jedinou možnou formou protestu proti jednání, které je nedůstojné, a které je zneužíváno k permanentní předvolební kampani (nyní už také krajské) Změny pro Liberec, potažmo Změny pro Liberecký kraj.

ODS bude i nadále pokračovat ve své snaze vrátit jednání libereckého zastupitelstva potřebnou důstojnost a obsahovou racionálnost a nebude-li jiné cesty, bude i nadále „hlasovat nohama“ a jednání zastupitelstva určitý čas opouštět. 

Jiří Kittner, předseda zastupitelského klubu ODS

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích