Klasnová: Protlačila jsem omezení imunity. To zase budu u poslanců oblíbená...

20.01.2012 6:24

Na dnešním jednání Ústavně právního výboru obhajovala Kateřina Klasnová (VV) návrh na zrušení doživotní trestněprávní imunity volených zákonodárců a ústavních soudců. Coby předkladatelka novely zákona pro něj již dříve sehnala podporu u všech poslaneckých klubů. Výbor návrh schválil a doporučil platnost od 1. ledna 2013.

Klasnová: Protlačila jsem omezení imunity. To zase budu u poslanců oblíbená...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

„Už několikrát jsem řekla, že doživotní imunitu poslanců, senátorů či soudců Ústavního soudu vnímám jako nemístný přežitek z dob Rakouska-Uherska. Poté, co se mi podařilo prosadit zrušení duplicity poslaneckých náhrad na dopravu a proplácení vnitrostátních letenek, jsem udělala další krok k tomu, abych byla mezi kolegy oblíbená,“ uvedla s nadsázkou místopředsedkyně sněmovny a Věcí veřejných, Kateřina Klasnová. Novelu ústavy, kterou bude zrušena doživotní imunita volených zákonodárců a soudců, dnes doporučil k přijetí i Ústavně právní výbor, jehož se Kateřina Klasnová coby předkladatelka novely samozřejmě zúčastnila.

Až bude schválena navržená změna ústavy, bude muset následovat i změna v trestním řádu. „Tuto změnu už ponechávám na ministerstvu spravedlnosti. Nemyslím si, že by poslanecká iniciativa měla ovlivnit i takový zákon, jakým je trestní řád,“ dodala Klasnová.

O zrušení doživotní trestněprávní imunity budou nyní poslanci rozhodovat ve druhém čtení. Pod novelou jsou díky iniciativě Kateřiny Klasnové podepsáni všichni předsedové poslaneckých klubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.