Klasnová (VV): Podávám trestní oznámení na Lesy ČR

05.04.2012 20:07

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová podala na policii již delší dobu avizované trestní oznámení ohledně hospodaření státního podniku Lesy České republiky. Nevylučuje přitom, že toto oznámení nebude poslední. Minulý týden upozornila také na tendr Lesů ČR za dvě a půl miliardy, narychlo vypsaný ještě podle starého zákona o veřejných zakázkách.

Klasnová (VV): Podávám trestní oznámení na Lesy ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová podala trestní oznámení o podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, kterého se měl dopustit neznámý pachatel. “Jedná se například o směny pozemků obory Radějov v režii pracovníků Lesů ČR, pronájmy majetku či pohledávky po lhůtě splatnosti,” ozřejmila Klasnová. Doplňkem trestního oznámení bude kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu. “Toto trestní oznámení je první, neříkám ale, že je poslední, protože kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu skýtá materiály nejméně pro tři další podezření ze spáchání trestného činu,” doplnila místopředsedkyně sněmovny a VV. Uvedla také, že podle mediálních sdělení zástupců trestní oznámení podat i Nejvyšší kontrolní úřad.

“Žádala jsem kolegy ve vládě, aby iniciovali jednání K9 na téma hospodaření Lesů ČR, výměnu vedení tohoto státního podniku a profesionalizaci dozorčí rady. Protože se dlouho nic nedělo, dostal se požadavek o vyřešení situace v Lesích ČR i do úterního usnesení Grémia VV, o němž nyní bude koalice jednat,” řekla Klasnová.

Upozornila přitom také na to, že Lesy ČR – bez jakékoli medializace – vypsaly koncem března narychlo dřevozpracovatelské tendry. Tak, aby se státní podnik vyhnul podmínkám nového zákona o veřejných zakázkách, který vstoupil v platnost 1. dubna a který vyžaduje mnohem vyšší transparentnost zadávání, než je tomu dosud. “Myslím, že tento úmysl Lesů je nezpochybnitelný. Při pochybnostech o hospodaření, kterým teď Lesy čelí, tendr rozhodně měl být vypsán až v dubnu, transparentně podle nového znění zákona o veřejných zakázkách,” je Klasnová přesvědčena.

Počítá i s tím, že se jejím aktivitám bude státní podnik bránit. “Očekávám například, že se v médiích mohou objevit spekulace o tom, že VV chtějí v rámci restrukturalizace kabinetu převzít ministerstvo zemědělství a podílet se na ,vysávání‘ Lesů ČR jako jiné strany. I za cenu dalšího pošpinění VV však doufám, že můj tlak přispěje k nápravě pokřiveného hospodaření státního podniku a ke zvýšené kontrole ze strany státu,” uvedla místopředsedkyně VV.

Kateřina Veselá

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!