Komeda (VV): ZOO Dvůr Králové a.s. věc veřejná

30.08.2012 12:15

ZOO Dvůr Králové nad Labem, a.s. patřila v minulosti k předním zoologickým zahradám Evropy, se specializací na chov afrických zvířat.

Komeda (VV): ZOO Dvůr Králové a.s. věc veřejná
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

V Královéhradeckém kraji byla jedním z nejnavštěvovanějších míst regionu, zejména proto, že se jedná o jedinou licencovanou ZOO ve Východních Čechách.

Svůj věhlas získala především zásluhou jejího nejznámějšího ředitele ing. Josefa Vágnera, který do ní v 70. letech 20. století dovezl největší kolekci africké fauny v historii a založil tím unikátní genobanku afrického kontinentu. Díky této specializaci a odbornosti mnoha zaměstnanců se ZOO v průběhu let stala členem prestižních evropských EAZA i světových WAZA organizací, v nichž se podílela na záchranných a chovných programech mnoha ohrožených druhů.

S příchodem nové ředitelky Dr. Holečkové v srpnu 1996 však došlo v důsledku jejích neodborných manažerských rozhodnutí k četným závažným pochybením, tragickým událostem a plýtvání veřejnými prostředky. Nebyla vypracována koncepce rozvoje a vlastně ani koncepce přežití ZOO. Jsou likvidována funkční zařízení, jako např. unikátní Ptačí svět, byla zbourána zimoviště kopytníků, ubikace malých antilop, byla zrušena tzv. Darwinova stanice, která byla z části financována z prostředků EU atd. Naproti tomu se za současného vedení kupovaly nemovitosti, které ZOO zadlužují a představují vysloveně mrtvé investice (budovy bývalých podniků Šumarkárna nebo Slévárna). Došlo ke zneužití dotace MŽP, což prokázaly kontroly NKÚ, nevýhodně se pronajímají veškeré stravovací zařízení ZOO. V důsledku uvedeného a zejména pak snižující se návštěvnosti došlo k výraznému zhoršení finanční situace ZOO. Jako zásadní problém lze vnímat rozprodej či  „darování“ zvířat do jiných zoo či do různých afrických destinací. V mnoha případech už došlo k samotnému zastavení či výraznému omezení reprodukce mnoha chovaných druhů (gorily,sloni,hroši atd.)

Aktivity současného krajského vedení  ZOO a.s. se  v mnoha věcech rozcházejí s tím, co mu ukládá zákon o zoologických zahradách, neboť se orientují výhradně na komerční aktivity. S touto neutěšenou situací ostře kontrastuje rozvoj ostatních českých ZOO, kterým ZOO Dvůr Králové a.s. již není schopna konkurovat.

Na mezinárodním poli se situace vyhrotila zejména po kontroverzním vývozu bílých nosorožců (2009) přes nesouhlas Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií - EAZA. V důsledku toho přistoupila tato nejvýznamnější evropská organizace k výjimečnému kroku, a sice k  podmínečnému vyloučení dvorské ZOO z EAZA. Proto ZOO Dvůr Králové rozhodnutím vedení raději z EAZA vystoupila. Tímto zcela nedomyšleným aktem se ZOO dostala do absolutní izolace 300 nejvýznamnějších ZOO Evropy. Přišla o důležitou možnost bezplatných výměn zvířat, není tedy schopna dostát závazkům a podmínkám záchranných chovů exotických druhů. ZOO Dvůr Králové, dříve proslulá svou odborností a chovatelskými úspěchy se změnila v komerční ubytovací zařízení, kde se přítomnost exotických zvířat stává jen jakousi kulisou. Náročné chovatelské záměry ve spolupráci se světovými odborníky vystřídala komerční produkce, prodej zvířat do neprověřených destinací a s tím související tristní osudy odchovaných zvířat. V rámci nápravy poměrů v ZOO Dvůr Králové a.s. budou krajské VV,  v případě zvolení do krajského zastupitelstva, usilovat o změnu ve vedení ZOO, tedy vyhlášení výběrového řízení na funkci ředitele ZOO a jmenování odborníků do představenstva a dozorčí rady ZOO. Ve spolupráci s novým vedením ZOO Dvůr Králové a.s. pak navrhnou kroky, které povedou ke zvýšení návštěvnosti a obnovení zájmu o celoroční prohlídky areálu ZOO, tedy snížení vstupného na úroveň srovnatelných zoo v ČR, zrušení autosafari, návrat ZOO Dvůr Králové a.s. zpět do prestižních organizací  EAZA, WAZA či k chovu nových druhů atraktivních zvířat.

VV budou také podporovat a spoluvytvářet smysluplné projekty ve spolupráci s EU a Norskými fondy, které přinesou zvýšenou návštěvnost ZOO, např. realizaci původního projektu safari či envinomentrální projekty.  

Roman Komeda člen krajské rady VV
předseda  SAFARI ARCHA 2007 o.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …