Kupka (ODS): Média a účast prezidenta na kongresu ODS

18.06.2010 20:07

Hysterie médií kolem jedné jednoduché informace mě trochu zarazila.

Kupka (ODS): Média a účast prezidenta na kongresu ODS

V minulém týdnu jsem trochu sýčkoval, jak se budou vyvíjet spekulace kolem obsazení jednotlivých ministerských postů. Realita trochu předčila očekávání. Přidaly se k tomu navíc spekulace o tom, kdo bude a nebude kandidovat do vedení ODS na kongresu a také kdo má a kdo nemá šanci.

Úsměvnou scénku sehrávala media a především servery zcela virtuálně vytvořeným sporem o účast či neúčast pana prezidenta Klause na kongresu. Šlo přitom jen o jednoduchou informaci, která měla přijít z Pražského hradu. Přesto telefonát stíhal telefonát. S naléhavým tónem v hlase se někteří novináři znovu a znovu dobíjeli, zda už informaci nemáme. Neměli jsme ji. Přesto se například na ihned.cz objevila zpráva, která vycházela z anonymního zdroje prý z prezidentovi blízkosti, že hlava státu nejspíše dorazí. Hned po zveřejnění následovala další vlna telefonátů. Všichni se ptali, zda je to tedy pravda, zda to můžeme potvrdit. Nemohli jsme. Neměli jsme žádnou informaci.

I takový zcela nevinný příběh nepříběh vydal na mnoho řádek internetového zpravodajství i tištěných novin. Zaslechl jsem hned spekulace, zda to není záměr: Nejprve vybudit očekávání a potom ještě výrazněji popsat zklamání. Hned bych ale médiím takový výklad nepodsouval. Účast či neúčast pana prezidenta na kongresu ODS je vnímána víc než jen jako událost, ale také jako symbol. Je dobře, že dva dny před kongresem byly veškeré spekulace vyvráceny. Prezident na kongres nedorazí, ale pošle zdravici. V průběhu intenzivního vyjednávání tří politických stran o budoucí spolupráci je to pochopitelný krok. Jiný postoj by znovu jen nahrával spekulacím, co všechno se za takovou účastí může skrývat a zda je teď prezident stále ještě nezávislý. Hysterie médií i kolem této jednoduché informace mě ale přece jen zarazila.

Nebudu k médiím jen kritický. Zachytil jsem v uplynulém týdnu také celou řadu kvalitně vedených rozhovorů. Za zmínku jistě stojí i práce novinářů, kteří glosovali další texty Jiřího Paroubka na jeho facebookovém profilu. Komentářům nechyběla drobná jiskra zasloužené ironie a tolik potřebného nadhledu.

O víkendu proběhne volební kongres ODS. Novináři i veřejnost od něj očekávají mnoho. Má se stát přesvědčivou odpovědí na volební výsledky. Všichni chtějí změnu jako další signál, že je ODS opravdu odhodlaná bojovat o důvěru veřejnosti. Ve hře je mnoho. Velkou pozornost bude kongresu tradičně věnovat Česká televize na ČT24. Díky tomu bude možné sledovat jednání téměř on-line. Můžete tedy být "u toho" i v případě, že nejste delegáti.

Ať tedy nadcházející víkend přinese dobré zprávy o ODS.

Martin Kupka, vedoucí mediální sekce HK ODS

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…