Laudát (TOP 09): Naši zemi nečeká lehký rok. Prožívali jsme však daleko horší časy

30.12.2011 17:41

PF 2012.

Laudát (TOP 09): Naši zemi nečeká lehký rok. Prožívali jsme však  daleko horší časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Vážené dámy, vážení pánové,

máme  za sebou rok 2011, který byl naplněn nejistotou  z očekávané ekonomické krize, rok odchodu několika významných osobností  včetně prezidenta Václava Havla. Padala řada ekonomických tabu, která se  ještě  nedávno nikdo nepokusil  ani náznakem  relativizovat. Jazyk ekonomiky začal v míře nevídané používat slova jako bankrot, prašivé dluhopisy,  toxická aktiva apod. Eurozóna se otřásá v samotných základech a diskuzí o její záchraně nejsou ušetřeny ani státy vně tohoto měnového paktu.

Nic však není jen černé. Vláda přestála všechny, často směšné, jarní krize, povedlo se nám nastartovat změny ve zdravotnictví, sociální péči i v daňovém systému. Po necelém roce vládnutí  podivné modro-oranžové koalice  v hlavním městě, došlo k jejímu  pádu. Našich šest statečných v radě hlavního města  přijalo životní výzvu a pokusí se s podporou dalších zastupitelů změnit korupcí a klientelismem prolezlou Prahu. Od výsledků zejména těchto zastupitelů a našich strarostů se odvine pro nás klíčová přízeň Pražanů.  Dopřejme všem  našim zastupitelům ve výkonných funkcích  čas a zejména jistotu ve vlastní straně. Není nic horšího, než  pracovat s rozkolísaným stranickým zázemím. Zkušenosti z české politiky ukazují, že většina politiků končí nikoli poražena svojí konkurencí, ale  vlastními spolustraníky. Lze snad jen dodat, že bez ohledu na skutečný výkon a výsledky, podávané ve své funkci. Je přirozené, že politika je ze své podstaty nejistý podnik. Všechno má  ale svoje  hranice.

Naši zemi nečeká lehký rok. Prožívali jsme však  daleko horší časy. Každá krize je nejenom problémem, ale i příležitostí. Příležitostí zrušit nepotřebné, neefektivní, zastaralé. Je šancí přijímat nová a odvážná řešení. Zkušenosti ze světa ukazují, že  zásadní reformy provádějí státy jen z donucení okolnostmi. Často budete  v nastávajících měsících poslouchat povídačky o  konci liberalismu, o konci kapitalismu, o konci současného modelu svobodné a demokratické společnosti. Věřte, že  současná krize není krizí elementárních hodnot  euroatlantické civilizace, ale je krizí  vyvěrající z nezodpovědnosti politických elit, z populistického rořšiřování sociálního státu bez odpovídajícího růstu ekonomiky. Jak může dopadnout společnost, která se stydí za  svoje historické kořeny, na kterých vznikla? Jak může skončit společenství, ve kterém  se kdosi snaží místo rovnosti šancí  budovat rovnost spotřeby bez vazby na schopnosti a zásluhy? Jak může skončit  stát, kde pohodlnost je označena za handycap, který je třeba  finančně dotovat? Pokud si  společně s větší částí svých spoluobčanů na výše položené otázky odpovíme, že špatně, učiníte první krok k trvale udržitelné prosperující společnosti.

V jedné písni rakouská rocková legenda Falco zpívá: ..“šlapeme na plyn a módu máme pod kontrolou…“ . .. České silnice jsou v takovém stavu, že šlapat na plyn se rovná sebevraždě a móda snad není to  nejdůležitější, i když asi nejviditelnější. Zkusme v roce 2012 šlapat na plyn zodpovědnosti a pod kontrolu dostaňme to, co je v nás  špatné. V každém z nás něco špatného je.

V roce 2012 vám a vašim blízkým přeji hodně zdraví, štestí a rodinné pohody. Těším se na naši další spolupráci  v pražské TOP 09.

V Praze 30.12. 2011
František Laudát
předseda pražské TOP 09

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…