Liška (SZ): Docházka nezaměstnaných (DONEZ) je cílené ponižování lidí

27.12.2012 5:26

Strana zelených podporuje postoj ombudsmana Pavla Varvařovského, který avizoval, že pokud se v lednu 2013 nedohodne s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou na zrušení takzvané Docházky nezaměstnaných (DONEZ), plánuje podat žalobu na ochranu veřejného zájmu ke správnímu soudu.

Liška (SZ): Docházka nezaměstnaných (DONEZ) je cílené ponižování lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

DONEZ spočívá v tom, že vybraní uchazeči, kteří jsou vedeni v evidenci Úřadu práce, se musejí - třeba dvakrát týdně - na vyzvání dostavit na kontaktní místo CzechPoint na České poště, kde jim ale není poskytnuta žádná pomoc při hledání zaměstnání.

DONEZ existuje v České republice od října 2011. Systém inicioval bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s odvoláním na novelu zákona o zaměstnanosti, kterou prosadil - z té ale nevyplývá, že by měli nezaměstnaní chodit povinně na Českou poštu, aniž by jim tam byla poskytnuta jakákoli pomoc při hledání zaměstnání. "DONEZ je v přesné linii opatření, která šikanují lidi, jež se dostali do problémů. Je stejně nemorální jako zavedení sKaret, které snad budou zrušeny, nebo bezplatné veřejné služby, jejíž povinnost nedávno zrušil Ústavní soud," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

DONEZ je placen prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (z Evropského sociální fondu) a ze státního rozpočtu České republiky.

"Návštěva nezaměstnaného na pobočce CzechPoint slouží výhradně k tomu, aby byl zkontrolován, že v tu dobu nepracuje nelegálně. To není ničím přínosné, je to cílené ponižování lidí. Prostředky z programu by měly být využity na efektivní pomoc při hledání zaměstnání, nikoli na státní šikanu. Nezaměstnanému navíc nikdo neuhradí náklady spojené s tím, že se na Českou poštu musel nějak dopravit," uvádí  Eva Tylová, členka předsednictva Strany zelených, která má jako místostarostka na Praze 12 s touto praxí negativní zkušenosti.

DONEZ je nepřiměřený zásah do lidské důstojnosti. Pokud se člověk nemůže ve stanovený termín dostavit, tak nemá-li omluvenku, je vyřazen ze systému.

Pobočky České pošty jsou navíc přetížené a nezaměstnaného tak stigmatizuje i skutečnost, že mu může být dáváno najevo, že - ač toho není vinen - zdržuje zaměstnance i klienty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.